Društvo

Nastavnici poručuju da će prebrojati radnike u institucijama

Nastavnici poručuju da će prebrojati radnike u institucijama
Foto: N.N. | Nastavnici poručuju da će prebrojati radnike u institucijama

SANSKI MOST - Prosvjetni radnici u Sanskom Mostu uznemireni su i u strahu za vlastitu egzistenciju zbog informacije o reformi školstva i optimalizaciji mreže škola na području Unsko-sanskog kantona, te namjere aktuelne Vlade USK da je sprovede u djelo.

Prema riječima predstavnika sindikata koji okupljaju prosvjetare u ovome gradu, upravo su u Sanskom Mostu predložene najradikalnije mjere, jer se osim ukidanja područnih, planira fuzija centralnih škola, pa bi ih umjesto sadašnjih sedam ostalo svega tri, čime bi 48 radnika ostalo bez posla.

Sanske prosvjetare u petak je podržao načelnik ove općine Faris Hasanbegović, istakavši kako su slični planovi postojali i ranije, ali ne u ovako radikalnom obliku. "Namjera o ukidanju škola veliki je problem za nas, našu djecu i za roditelje, te prosvjetne radnike. Mislim da se radi o preuranjenoj odluci koja je donesena bez provođenja detaljne analize o posljedicama. Lokalna zajednica o svemu nije ni pitana ni konsultovana, ali ako treba toliko manje prosvjetnih radnika, onda ne treba ni toliko birokratije, zavoda ili ministarstava i ispada da će u svemu najviše ispaštati najudaljenije lokalne zajednice", istakao je Hasanbegović.

Dodao je kako je ovakav način rješavanja problema katalizator iseljavanja, jer su prosvjetni radnici mahom mladi ljudi s djecom, što će ih primorati da napuste ove prostore.

"Za mnoge udaljene sredine škole su ustanove koje imaju neizmjeran sociološki i drugi značaj i njihovo gašenje moglo bi imati poguban uticaj", smatra on. Predstavnik Sindikata prosvjetnih radnika Alen Salihović kaže kako je njihov stav o ovom pitanju negativan i da ne podržavaju ovakav način rješavanja.

"Predlažemo da se razgovara o svemu i da se traže najbolja rješenja. Znamo da djeca odlaze, ali ako postoji tehnološki višak u školama, onda postoji i u drugim institucijama, pa ćemo i mi krenuti brojati ko je gdje višak. Ako pogledamo koliko je djece otišlo, možemo konstatovati da je otišlo i prosvjetnih radnika, a posljedice ovako radikalnih mjera mogu biti izuzetno štetne", kaže Salihović.

Prema riječima sindikalista, u drugim gradovima i općinama postoje primjeri školskih ustanova koji također ne ispunjavaju pedagoške standarde, a ne planira se njihova fuzija ili ukidanje. Podsjećamo da je prije nekoliko dana objelodanjena informacija koju je sačinila komisija koju je formiralo Ministarstvo obrazovanja USK kojom se, zbog radikalno smanjenog broja učenika u ovdašnjim školama, predlaže zatvaranje 39 škola, uglavnom područnih, pri čemu bi bez posla trebalo da ostane 229 učitelja i nastavnika u USK.

Iako je ministar obrazovanja u Vladi USK Damir Omerdić istakao kako je riječ samo o informaciji o kojoj će se tek odlučivati, u pojedine centralne škole već su došla uputstva o zatvaranju pojedinih područnih školskih odjeljenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije