Društvo

Natalitet u Srpskoj najmanji u regionu

Natalitet u Srpskoj najmanji u regionu
Foto: Ilustracija | Natalitet u Srpskoj najmanji u regionu

BANJALUKA - Broj rođenih u Republici Srpskoj u odnosu na ukupnu populaciju prošle godine bio je najmanji u regionu.

Cifre su i te kako zabrinjavajuće: lani je Srpska dobila 9.568 beba, odnosno, statistički izraženo, 8,3 na 1.000 stanovnika, dok je taj omjer veći u FBiH (8,4), ali i šire - u Srbiji (9,2), Hrvatskoj (9,1), Crnoj Gori (11,7), Sjevernoj Makedoniji (10,3), te Sloveniji (9,4).

Ovi podaci objavljeni su u Nacrtu strategije unapređivanja i razvoja podrške porodicama u RS (2019-2023. godina), koju je juče trebalo da razmatra Vlada Srpske, ali je skinuta sa dnevnog reda.

U ovom nacrtu je navedeno da je potrebno stimulisati rađanje prvog, drugog i trećeg djeteta jer u našim uslovima, kako se ističe, jedino to može obezbijediti prostu reprodukciju stanovništva, odnosno zamjenu generacija.

"Potrebno je podsticati parove da ne odlažu roditeljstvo, te da se parovi sa jednim ili dvoje djece odluče na rađanje još jednog djeteta", navodi se u nacrtu.

Kako to postići prijedloge ima Jovan Radovanović, predsjednik Udruženja porodica "4+" iz Banjaluke, koji ističe da oni već 12 godina uporno ukazuju šta bi trebalo uraditi.

"Zašto mladom bračnom paru koji dobije prvo dijete ne dati stan? Ili, recimo, kada govorimo o dječjem dodatku - morate biti teška socijala da biste ga ostvarili. Zatim, treba penzionisati majke sa četvoro i više djece. Ja čak sada zagovaram da se to odnosi i za troje i više djece", rekao je Radovanović za "Nezavisne".

Po njegovim riječima, djeca su budućnost, ali se o tome ne vodi dovoljno računa.

"Bojim se da smo sa populacionom politikom zakasnili. Država bez mladosti je ništa. Čovjek živi za potomstvo, a i država bi trebalo tako da se ponaša. Džaba im što grade kad nemaju kome ostaviti. Šta vrijede autoputevi kad nema ko njima da se vozi. Gledamo svakodnevno kako nam djeca odlaze vani", kaže Radovanović.

U RS su, kako piše u Nacrtu strategije, prošle godine umrle 14.763 osobe, što znači da je prirodni priraštaj bio u minusu za 5.195 lica, ili u promilima taj minus iznosi 4,6.

To je, sudeći po stavu stručnjaka, još jedan alarmantan podatak i na samoj granici je sa brojkom koju je nemoguće ispraviti.

"Ima jedno pravilo: kada stopa prirodnog priraštaja dostigne nivo od minus 4,61 promil, onda treba 80 godina da se ona vrati na nulu. A to dosad nije pošlo za rukom nijednoj zemlji u svijetu", rekao je demograf Stevo Pašalić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije