Društvo

Nazire se kraj agoniji u Bihaću: Za završetak zgrade 100.000 KM

Nazire se kraj agoniji u Bihaću: Za završetak zgrade 100.000 KM
Foto: N.N. | Nazire se kraj agoniji u Bihaću: Za završetak zgrade 100.000 KM

BIHAĆ - Za nastavak izgradnje boračke zgrade u bihaćkom naselju Ozimice, Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) osigurala je iz budžeta dodatnih 100.000 maraka, potvrdio je Dževad Malkoč, ministar za boračka pitanja u Vladi USK.

Prema njegovim riječima, ova sredstva bi trebalo da ubrzaju završetak radova, a očekuje se i da vlasnici stanova, koji to još nisu učinili, izmire svoje obaveze kako bi se konačno stavila tačka na cijeli projekat.

"Nadamo se kako ćemo na ovaj način uspjeti okončati izgradnju ove zgrade, koja je postala noćna mora kako za vlasnike stanova, tako i za kantonalne i gradske vlasti", istakao je Malkoč. On je ovom prilikom pozvao i gradske vlasti u Bihaću da u pomenute svrhe isplate planirana sredstva za ovu godinu u iznosu od 280.000 maraka.

Obećao je da će Vlada u saradnji s gradskim vlastima pokušati obezbijediti novac za refundiranje troškova vlasnicima stanova koji godinama žive kao podstanari i plaćaju kiriju.

Izgradnja ovog objekta traje već punih deset godina, a zgrada je zamišljena kao zajednički projekat kantonalnih i gradskih vlasti, te samih korisnika. U međuvremenu, izgrađeno je samo jedno krilo građevine, a u njega se tek prošle godine, nakon puno muke i peripetija, uselilo oko 30 porodica. Za dovršetak drugog krila nedostaje novca, tako da vlasnici preostalih stanova još čekaju na useljenje, iako su mnogi od njih u međuvremenu izmirili svoje finansijske obaveze, a nemali broj se kreditno zadužio.

Jedan od njih je i Emir Halilagić, koji je dosad za svoj stan u pomenutoj zgradi isplatio 40.000 maraka, a još se nije uselio u njega.

"Šta da vam kažem, obraćali smo se u proteklom periodu na brojne adrese, protestovali, dobijali obećanja koja su ostajala samo mrtvo slovo na papiru. Pri kraju smo snaga i želimo samo da ova agonija završi što prije", rekao je Halilagić.

Prevareni stanari su se u proteklom periodu obratili istražnim institucijama i Tužilaštvu USK da ispitaju način kako su utrošena sredstva za izgradnju zgrade i istraga u ovom slučaju još traje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije