Društvo

Neizvjesno hoće li biti grijanja ovog vikenda za građane Sarajeva

Neizvjesno hoće li biti grijanja ovog vikenda za građane Sarajeva
Foto: Ilustracija | Neizvjesno hoće li biti grijanja ovog vikenda za građane Sarajeva

SARAJEVO - Građani Kantona Sarajevo ovog vikenda imaće problem s uslugama centralnog grijanja, može se zaključiti iz saopšenja KJKP Toplane - Sarajevo d.o.o. i Energonivesta d.d.

Iz Toplana kažu da prema najavama KJKP Sarajevogas d.o.o. obavještavaju korisnike centralnog grijanja da je došlo do poremećaja u isporuci prirodnog gasa, kao osnovnog energenta za proizvodnju toplotne energije.

"Za prekid u isporuci prirodnim gasom ni na koji način nisu odgovorne Toplane - Sarajevo d.o.o. Kako smo obaviješteni, do poremećaja u isporuci prirodnog gasa je došlo zbog pada pritiska u sistemu te nemogućnosti Energoinvesta d.d. da osigura potrebne količine prirodnog gasa za korisnike KJKP Toplane - Sarajevo d.o.o.", kazali su.

Napominju da su ispoštovali sve prethodne dogovore s glavnim snabdjevačem i uvoznikom prirodnog gasa Energoinvestom d.d., vezano za nominaciju i potrošnju dnevnih količina prirodnog gasa.

"O svim daljnjim aktivnostima i mjerama ćemo obavijestiti javnost. Molimo naše korisnike za razumijevanje", zaključuju iz Toplana.

Iz Energoninvesta kažu kako je dotok gasa u Sarajevu redovan i prema ranije planiranim i naručenim količinama za mjesec oktobar 2021. godine te s aspekta Energoinvesta kao snabdjevača ne postoji problem snadbijevanja gasom.

"Problem snabdijevanja se može pojaviti isključivo kod potrošača koji nisu pravilno planirali i pravovremeno naručili potrebne količine gasa. S obzirom na to da su potrošači upoznati o proceduri planiranja i narudžbe potrebnih količina gasa za određeni mjesec, ovo se naročito odnosi na potrošača Toplane, koji umjesto planiranih i naručenih količina povlači više gasa, čime se ugrožavaju drugi korisnici", kazali su.

Navode dalje kako apeluju na potrošače, a prvenstveno Toplane, da svoje potrebe planiraju i potrošnju usklade s planskim narudžbama.

"Prema tome, snabdijevanje gasa je uredno prema planiranim i naručenim količinama", zaključuju oni.

Kako saznaje Klix, sarajevske Toplane traže rezervne opcije te mogućnost prelaska na lož-ulje.

(Klix)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije