Društvo

Nekadašnja "Bira" novi smještaj za migrante?

Nekadašnja "Bira" novi smještaj za migrante?
Foto: Ilustracija | Nekadašnja "Bira" novi smještaj za migrante?

BIHAĆ - Nova lokacija za smještaj migranata u Bihaću vjerovatno će biti nekadašnja tvornica za proizvodnju rashladnih uređaja "Bira" i u toku su pregovori o tome s vlasnikom te firme, potvrdili su u Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM).

Navode kako je prednost te lokacije u tome što se nalazi izvan gradskog središta i što se radi o potpuno ograđenom prostoru, što će omogućiti bolju kontrolu nad migrantima.

"Postojeći hangari mogu poslužiti da se u njih smjeste kontejneri koji će biti prilagođeni za boravak u zimskim uslovima. Zahvaljujući novoj lokaciji prepoloviće se broj migranata koji trenutno borave u zgradi Đačkog doma u naselju Borići, odnosno dio njih bi se premjestio na novu lokaciju", saopštili su u IOM-u.

Navode kako im je plan da se razdvoje migranti koji pripadaju različitim etničkim zajednicama i da se potom grupišu na jednoj od pomenutih lokacija, s obzirom na to da se pokazalo da do sukoba među njima najčešće dolazi zbog nepremostivih kulturoloških razlika, što je pokazao posljednji incident između Iranaca i Afganistanaca.

Tvornica "Bira" je prije nekoliko mjeseci, poslije višegodišnjih poteškoća u poslovanju, potpuno ugasila proizvodnju, a radnici su poslati kućama. Inače, vlasnik ove tvornice je domaća kompanija "Robot", koja je u međuvremenu imovinu ovog preduzeća ponudila na prodaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije