Društvo

Nelegalni prevoznici voze i preko granice

Nelegalni prevoznici voze i preko granice
Nelegalni prevoznici voze i preko granice

BANJALUKA - Pored velikih problema koje u BiH prave divlji prevoznici, posljednjih godina ova nelojalna konkurencija krade i inostrane linije onima koji imaju registrovanu djelatnost.

"Mi smo u prošloj godini izdali 30 prekršajnih naloga licima za koja je utvrđeno da su vršila neregistrovanu djelatnost međunarodnog prevoza putnika i pokrenuli 10 prekršajnih postupaka protiv istih pred nadležnim sudovima", kazao je Danislav Drašković, glavni republički saobraćajni inspektor.

Ipak, nakon pojačanog djelovanja Inspekcije na teritoriji RS, uočeno je da su se nelegalni prevoznici snašli i promijenili režim kretanja u pravcu FBiH.

"Naši inspektori su prekidali započete vožnje, a putnike upućivali na vozila javnog prevoza koja legalno saobraćaju u započetom pravcu putovanja. Posada nelegalnog prevoznika privođena je dežurnom sudiji za prekršaje i zadržavana kako bi se onemogućilo da nakon izricanja kazne nastavi sa daljim prevozom putnika. Ali zbog gorenavedenog neophodno je da se aktivnije angažuju i nadležne inspekcije FBiH i Inspekcija Ministarstva transporta i komunikacija BiH", kaže Drašković.

Iz Inspektorata navode da je radom na terenu utvrđeno da se nelegalan međunarodni prevoz obavlja najčešće kombi vozilima stranih tablica, pa čak i iznajmljenim vozilima, u najvećem broju slučajeva iz Srbije.

"Trase nelegalnog međunarodnog prevoza putnika najčešće su na pravcima prema Srbiji i zemljama zapadne Evrope. Naglašavam da je neophodno da se aktivnije uključe granične službe, koji imaju nadzor 24 sata i jednostavnim praćenjem prekograničnog kretanja lica mogu doći do saznanja o nelegalnom prevozu. Naravno, tu svoj dio moraju odraditi  i nadležne službe u zemljama preko čije teritorije se vrši prevoz", govori Drašković.

Republički inspektorat je prethodnih godina bio lišen mogućnosti nadzora u oblasti međunarodnog prevoza lica, jer je ova nadležnost, kako kažu, neustavno prenesena na državni nivo, gdje je Zakonom o međunarodnom i međuentitetskom drumskom prevozu definisano da inspekcijski nadzor u ovoj oblasti vrši Inspekcija Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

"Uz veliko zalaganje Inspektorata, izmjenama Zakona o inspekcijama u RS iz juna 2016. vraćena nam je ova nadležnost, čime su uspostavljeni zakonski preduslovi za nadzor u oblasti međunarodnog prevoza lica. Postojanje inspekcijskih službi u Ministarstvu komunikacija i transporta BiH nije mnogo uradilo na rješavanju ovog problema, a iz razloga manjkavosti i ograničenja koja postoje u zakonu, na koja smo u više navrata ukazivali. Pored zakonskih nedostataka, evidentno je da ne postoji koordinacija navedenog ministarstva i drugih organa BiH", kaže on.

Neregistrovani prevoznici gase autobusku stanicu  u Palama

Preduzeće "Stanišić", u čijem je vlasništvu autobuska stanica u Palama, obustaviće rad danas i 30. maja jer nadležne institucije nisu preduzele potrebne mjere da budu spriječene nezakonitosti u oblasti drumskog prevoza putnika, koje se najviše odnose na pojavu neregistrovanih prevoznika, saopštili su iz ovog preduzeća.

"Posebno nas zabrinjava činjenica da nas, nakon obustave rada u aprilu u znak upozorenja na eskalaciju nezakonitosti u ovoj grani privrede, nije niko kontaktirao od institucija kojima smo se obratili za pomoć u rješavanju ovog problema", ističe se u saopštenju.

Preduzeće "Stanišić" najavljuje da će, ukoliko se ne poboljša situacija na terenu, istrajati u odluci da prekine rad autobuske stranice u Palama od 1. septembra. Njegoš Poljaković, direktor preduzeća "Stanišić", upozorio je tada da problem neregularnog drumskog prevoza putnika nije samo problem sarajevsko-romanijske regije, već je prisutan na području cijele BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije