Društvo

Nema mjesta u vrtiću za djecu s poteškoćama u razvoju

Nema mjesta u vrtiću za djecu s poteškoćama u razvoju
Foto: Pixabay | Nema mjesta u vrtiću za djecu s poteškoćama u razvoju
Mirsada Lingo Demirović

SARAJEVO - Grupa roditelja djece s poteškoćama u razvoju u petak je protestovala ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo.

Razlog za protest je što njihova djeca ove školske godine nisu mogla krenuti u vrtiće, koji rade prema posebnom programu organizacije "Edukacija za sve" (EDUS). Oni su ogorčeni, jer, kako kažu, svake godine nailaze na isti problem.

Saudin Hrnjić, otac djeteta sa specijalnim potrebama, koji je u petak zajedno s drugim roditeljima protestovao, kazao da je ministar obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo Elvir Kazazović proglasio roditelje i djecu - državnim problemom.

"Ovo je dugogodišnji problem s djecom kojoj je potrebna specijalna edukacija u segmentu programa EDUS. Program je intenzivan, zahtijeva puno rada, a daje fantastične rezultate", rekao je Hrnjić i dodao da se u zadnjih sedam godina u to uvjerilo više od 200 porodica.

Sanela Lindsay, predstavnica EDUS-a, kazala je kako nema sistema i da zato oni rade s djecom te da je očigledno da javne ustanove taj problem ne mogu iznijeti uspješno.

"Kada nama budu prestale dolaziti svakodnevno dvije-tri uplakane porodice s djecom s kojom ne znaju gdje će, onda ćemo znati da postoji sistem. Mi postojimo radi djece, a ne sistema. Prozvali su nas na Skupštini kao prvog neprijatelja, a sistem je taj koji se opire mijenjanju. Budući pedagozi i profesori uče iz knjiga iz šezdesetih godina. Nemate visokoškolske ustanove koje znaju raditi s ovom djecom", kazala je Lindsay.

Ministar Kazazović je u petak okupljenim roditeljima pokušavao objasniti zbog čega je nastao problem, međutim, roditelji nisu željeli slušati razloge, kazavši da od maja kukaju, mole i traže da se i njihovoj djeci omogući predškolsko obrazovanje prema pomenutom programu. Roditelji su i ministru i javnosti poručili da je to predškolsko obrazovanje nihove djece ključno jer kreće od rane faze i osposobljava djecu s autizmom da vremenom postanu dio redovnog školskog sistema. Iz godine u godinu, poručuju roditelji, resorno kantonalno ministarstvo dobije 160 potpisa roditelja koji žele EDUS.

S druge strane, Kavazović kaže da nije tačna tvrdnja da se ista priča ponavlja svake godine, te da se svake godine povećava broj djece. Ističe da novac nije problem, nego različita tumačenja načina rada nevladinih organizacija.

"Ministarstvo i Vlada nastoje riješiti ovaj problem kroz sistem i dijelom smo uspjeli u tome. Tačno je da imamo djece na čekanju. Mi ove godine planiramo već za naredni budžet izdvojiti sredstva kako bismo angažovali nove ljude. Problem je što imamo različita tumačenja nevladinih organizacija o tome kako djecu s poteškoćama treba obrazovati pa ćemo u utorak organizovati okrugli sto da bismo pokušali pronaći jednaka rješenja bez obzira na to o kojoj teškoći se radi. Tu ćemo dobiti smjernice za budući rad Vlade na ovom problemu", kazao je Kazazović.

Dodao je da jedan kurs ne može biti iznad formalne diplome defektologa i da tu nastaje problem, jer u OŠ "Vladislav Skarić" rade edukatori s Univerziteta Sarajevo i EDUS-a i da između njih dolazi do sukoba. Poručio je da se za specijalne ustanove izdvaja osam miliona KM godišnje, mimo EDUS-a.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije