Društvo

Nema opasnosti od epidemije morbila

Nema opasnosti od epidemije morbila
Nema opasnosti od epidemije morbila

BRČKO - Na području Brčko distrikta od 5. januara registrovano je 38 slučajeva oboljelih od morbila /malih boginja/, a za sada je isključena opasnost od proglašenja epidemije, rekla je danas šef Higijensko-epidemiološke službe distrikta Brčko Mirjana Kuzmanović.

Kuzmanovićeva je rekla novinarima da trenutna situacija nije zabrinjavajuća, ali da je i dalje neophodan veliki oprez jer se ovo oboljenje prenosi putem kapljica.

Ona je pojasnila da prvi stadijum morbila karakterišu visoka temperatura i glavobolja, potom slijede opšti simptomi kao što su bolovi u mišićima i zglobovima, proliv i povraćanje i na kraju se javljaju pjege na mekom nepcu, što je pouzdan znak da je riječ o malim boginjama. 

"Drugi stadijum je osipni i uglavnom zahvata dijelove tijela oko vrata i ušiju, te noge i ruke, i traje tri do šest dana", navela je Kuzmanovićeva.

Ona je dodala da inkubacija ove bolesti traje osam do 10 dana.

"Male boginje liječe se kućnom izolacijom. Treba voditi računa o visokoj temperaturi koja može da izazove respiratorne komplikacije ili meningitis", upozorila je Kuzmanovićeva.

Ona je preporučila građanima da vode računa o provjetravanju prostorija, te o higijensko-dijetetskom režimu. 

"Najbolja i najsigurnija prevencija je vakcinacija. Pozivam majke koje imaju djecu, pogotovo malu, da ih obavezno dovedu na vakcinaciju. Mnogi roditelji svjesno izbjegavaju da to učine, misleći da vakcina šteti djetetu", napomenula je Kuzmanovićeva. 

Epidemija morbila ili malih boginja proglašena je u 12 gradova Republike Srpske i na cijeloj teritoriji Federacije BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije