Društvo

Nema seruma protiv ugriza zmija

Nema seruma protiv ugriza zmija
Nema seruma protiv ugriza zmija

DRVAR - U Domu zdravlja u Drvaru i lokalnim apotekama već odavno nema seruma protiv ugriza zmija, zbog čega iz ove zdravstvene ustanove apeluju da građani budu dodatno oprezni prilikom poljskih radova i boravka u prirodi.

U Domu zdravlja navode da je na tržištu sve teže doći do seruma.

Identična sitacija je i u ostalim opštinama Livanjskog kantona, koje su takođe ostale bez ovog lijeka.

Direktor zavoda za javno zdravstvo Livanjskog kantona Dijana Mamić rekla je da su još prije tri mjeseca kod ovlaštenih farmaceutskih distributera naručili serum protiv zmijskog otrova za ovu sezonu.

Ona je navela da su sve zalihe koje su imali potrošene krajem prethodnog mjeseca. 

Nema pacijenata sa ujedom zmije

U Bijeljini nema pacijenata sa ujedom zmije, ali u Domu zdravlja u toku je nabavka seruma koji treba da stigne sljedeće nedjelje, rekla je Srni načelnik Hitne pomoći Dubravka Savić.

Savićeva kaže da je nakon javljanja medija o povećanom broju zmija na ovom području u Hitnoj službi posljednjih dana bilo šest pacijenata sa pretpostavkom da ih je ujela zmija, a u svim slučajevima sumnja o ujedu zmije odbačena je nakon pregleda i dijagnostike.

Prema njenim riječima, bijeljinska bolnica ima na zalihama nešto malo seruma koji se, ističe Savićeva, daje isključivo kod ujeda zmija otrovnica.

Kao specijalista urgentne medicine sa iskustvom od 20 godina rada u Službi hitne pomoći, Savićeva kaže da na području Bijeljine nije zabilježen nijedan ujed zmije otrovnice.

"Prošle godine pedesetak pacijenata se javilo sa sumnjom da ih je ujela zmija, ali ni u jednom slučaju to nije i potvrđeno", dodala je ona.

Savićeva ističe da pacijenti i zbog sumnje u ujed zmije treba obavezno da se jave ljekaru, a pogotovo ukoliko su vidjeli da ih je zmija ujela.

Nebojša Karišik, direktor Veterinarske službe "Primavet" koja obavlja poslove higijeničarske službe u Bijeljini, kaže da nema pokazatelja da se brojnost zmija na ovom području povećava.

"Nema govora o nekakvoj najezdi zmija, više je to zato što se pojave na nekim mjestima gdje nije uobičajeno, kao što su fotografije zmija na gradskim ulicama koje su objavljene na društvenim mrežama", rekao je Karišik Srni.

On ističe da na području Bijeljine nema zmija otrovnica i da su u pitanju smukovi i bjelouške, koje nisu otrovne.

"Stanje ni u kom pogledu nije alarmantno, pogotovo u Bijeljini gdje se primjenjuje tolika agrotehnika i nemoguće je da brojnost zmija uhvati preveliki mah", zaključio je Karišik. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije