Društvo

Nemanja Pejaković i Dejan Nović: Hrabri momci u plavom ne znaju za strah

Nemanja Pejaković i Dejan Nović: Hrabri momci u plavom ne znaju za strah
Foto: N.N. | Nemanja Pejaković i Dejan Nović: Hrabri momci u plavom ne znaju za strah

KOTOR VAROŠ, BANJALUKA - Plemenitost, hrabrost i humanost Nemanje Pejakovića, kadeta koji obavlja pripravnički rad u Policijskoj stanici Kotor Varoš, i Dejana Novića, policajca iz Banjaluke, prepoznalo je Udruženje mladih "Heroj", koji su hrabrim momcima u plavom dodijelili plakete povodom Dana opštine Kotor Varoš.

Plaketu heroja grada u Kotor Varošu na zid će ponosno okačiti Pejaković, mladi kadet XXI klase Policijske akademije Banjaluka, koji je svojom neustrašivošću spasio dva života.

Plaketu za veliki doprinos statusu omladine i isticanje u omladinskim aktivnostima plasirajući opštinu među najuspješnije na Konferenciji mladih dodijelilo mu je udruženje koje afirmiše mlade iz različitih oblasti u toj opštini.

Pejaković je svoju plemenitost i neustrašivost pokazao kada je avgustu 2018. godine spasio život četvorogodišnjem dječaku koji je upao u veliki bazen te doplivao do njega, izvukao ga i pružio mu prvu pomoć.

To nije bilo njegovo jedino spasavanje unesrećenih, jer je prošle godine takođe spasio život ženi koja je ispala iz kombija koji se kretao i izgubila svijest.

Zaustavio je  svoj automobil, uključio četiri žmigavca i dotrčao do kombija.

"Našao sam vodu i polio ženu po licu, a potom otrčao do jedne kuće i donio šećer, poslije čega je žena brzo povratila svijest", ispričao je Pejaković.

Kada je vidio da je stanje mnogo bolje, pozvao je Hitnu pomoć, koja joj je pomogla.

Procjena ljekara je da je žena imala napad gušenja i da je zbog toga povukla ručicu od vrata kombija kako bi došla do vazduha, ali je u tom trenutku ispala.

Ovaj kadet trenutno se nalazi na stručnom osposobljavanju u Kotor Varošu, a ljubav prema plavoj uniformi je naslijedio od oca, koji je dugogodišnji policijski službenik Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

Zanimljivo je da mu je i brat ove godine konkurisao za Policijsku akademiju.

Osim toga, uspješni je karatista s preko 30 medalja i dobrovoljni davalac krvi, a organizovao je i četiri humanitarna koncerta.

Ovo udruženje takođe je Plaketom heroja grada nagradilo humanost Dejana Novića, pripadnika PU Banjaluka, koji je spasio četiri života, a kao dobrovoljni davalac krvi donirao je dragocjenu tečnost 14 puta.

Nović je u oktobru 2016. spasio život ženi koja je ostavila oproštajnu poruku i krenula da skoči u Vrbas.

Takođe je osobu koja je krenula da se objesi spriječio u tome kada je otvorio vrata i vidio da je zavezala čaršaf oko vrata. Skinuo ju je, a nakon toga ova osoba je smještena u psihijatriju.

To nije bio kraj njegovim herojstvima, jer je svojevremeno spasio i djevojku koja je htjela skočiti s balkona u banjalučkom naselju Nova varoš, a koju je ubijedio da otvori vrata kako bi porazgovarali i odgovorio je od namjere da sebi naudi.

Ove godine je takođe, zajedno s još trojicom policajaca, uskočio u Vrbas u Banjaluci i izvuko starijeg muškarca koji je pokušao da se ubije.

Nović je ispričao da su građani tada iza ponoći prijavili da iz rijeke Vrbas nepoznata osoba doziva pomoć, a po dolasku na teren on i njegove kolege su vidjeli čovjeka kako pluta i dozivao je pomoć.

Kaže da je njegov kolega Njegoš Popović odmah prvi uskočio u rijeku kako bi što prije doplivao do njega, a da je zatim i on isto uradio.

"Uspjeli smo da doplivamo do njega i krenuli smo ga izvlačiti. Tu su nam priskočili u pomoć i kolege iz Specijalne antiterorističke jedinice. Nakon toga izvukli smo ga na obalu, a taj čovjek je počeo da gubi svijest i da se trese. Pokušali smo mu skinuti mokru odjeću, ali nismo mogli pa je kolega izvadio nož i isjekli smo odjeću te mu obukli duks i pokušavali ga utopliti", rekao je tada Nović, a ubrzo je stigla i Hitna pomoć, koja je unesrećenog prevezla u bolnicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije