Društvo

Neobična pravila tokom predstojećeg popisa u BiH: Popisivaće i mrtve

Neobična pravila tokom predstojećeg popisa u BiH: Popisivaće i mrtve
Neobična pravila tokom predstojećeg popisa u BiH: Popisivaće i mrtve

BANJALUKA - Predstojećim popisom u BiH neće biti obuhvaćene bebe rođene od 1. do 15. oktobra, kada će ovaj proces da bude obavljen, ali biće popisani oni građani koji preminu u tom periodu!

Potvrdili su to u petak iz Agencije za statistiku BiH, gdje pojašnjavaju da će praksa biti takva pošto popis ima svoju metodologiju.

"U zakonu stoji da je kritični momenat popisa 30. septembra u ponoć. Sve što vas popisivač pita, bez obzira na to kojeg datuma dođe kod vas, referiše se na taj 30. septembar u ponoć", pojasnila je Slavka Popović, zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH.

Kako je navela, to znači da će morati da traže podatke i o osobama koje su preminule poslije  kritičnog momenta, odnosno od 1. do 15. oktobra, jer će i ta lica da budu obuhvaćena popisom.

"Mi moramo tražiti podatke o tom licu, što zna da bude vrlo neprijatno i za porodicu i za popisivače. Ali, to je naša obaveza", naglasila je Popovićeva.

Dodala je još i da novorođenčad koja su rođena poslije 30. septembra u ponoć ne treba da budu popisana.

"Ona, zapravo, mogu da budu popisana, ali ih mi ne možemo da uključimo u ukupan broj stanovnika", pojasnila je Popovićeva u petak u Banjaluci, gdje su sa predstavnicima medija organizovani prezentacija i razgovor o predstojećem popisu.

Komentarišući činjenicu da će popisivačima honorari da budu isplaćeni tek nakon što se popis završi, kazala je da prije isplate moraju da budu izvršene sve obaveze.

"Sav terenski rad se finansira iz granta, što znači da mi moramo da ispunimo sve obaveze, da pribavimo dokumentaciju i nema isplate nijednog feninga a da se prethodno ne uradi posao", rekla je Popovićeva.

Popovićeva je naglasila da će prilikom izbora popisivača da bude obezbijeđeno i 20 odsto rezervnih radnika, pa ako neko odustane ili ne bude radio kvalitetno, biće izabran zamjenski radnik.

Radmila Čičković, direktor Republičkog zavoda za statistiku, potvrdila je da bi na oglasnim tablama opština već 10. avgusta trebalo da budu objavljeni preliminarni rezultati o izabranim kandidatima za popisivače.

Ona ističe da su u svim jedinicama  lokalne samouprave u RS formirane popisne komisije, koje pripremaju preliminarnu listu kandidata za popisivače. Rukopis kandidata i te kako će da bude parametar prilikom izbora.

Sve što vas popisivač pita, bez obzira na to kojeg datuma dođe kod vas, referiše se na 30. septembar u ponoć

 "Na primjer, kandidati neće moći da budu popisivači ako njihov rukopis nije čitljiv", kazala je Čičkovićeva.

Popovićeva je pojasnila da popis stanovništva za BiH ima poseban značaj, pošto je posljednji obavljen 1991. godine.

"Poslije te godine i turbulentnih dešavanja, pomjeranja i gubitka stanovništva, mi danas defakto ne znamo ništa o tom stanovništvu. Nijedna vlada ne može kvalitetno da odlučuje ako nema podatke o svom stanovništvu", kaže Popovićeva.

Prema njenim riječima, ako vlast nema podatke o stanovništvu, to se direktno odražava na život građana.

"Organizacija života zavisi od činjenica koje pruža statistika. Statistika pruža sve elemente vladama da mogu kvalitetno da odlučuju, a mi u BiH ne znamo koliko nas je, koliko smo stari, da li trebamo vrtiće ili staračke domove, niti znamo koliko smo obrazovani", naglasila je Popovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije