Društvo

Nepogode uništile zasade povrtara: Cijene povrća skočiće do 50%

Nepogode uništile zasade povrtara: Cijene povrća skočiće do 50%
Foto: N.N. | Nepogode uništile zasade povrtara: Cijene povrća skočiće do 50%

BANJALUKA - Vremenske nepogode koje su pogodile BiH uticale su na smanjen rod povrća i uništile zasade, pa se može očekivati, kako najavljuju povrtari, da će doći do znatnog skoka cijena povrća i do 50 odsto.

Naime,  grad je uništio zasade paprika, krastavaca i drugog povrća, a samim tim nedostatak proizvedenog povrća  povlači i veće cijene, pa se mnogi kupci već žale da je preskupo.

"Kupila sam kilogram mrkve, kad ono košta tri marke. I krastavac je već 1,60 za kilogram, više nego lani", kaže jedna Banjalučanka, koja dodaje da će ubuduće povrće kupovati na komad.

Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtara RS, potvrđuje da se u narednom periodu očekuje poskupljenje povrća  i do 50 odsto.

"Budući da danima pada kiša, a i grad pada svaki dan, i da je ove godine zasađeno manje povrća, biće svakako manja ponuda, a potražnja je ostala ista. To iziskuje skok cijena povrća", kazao je Mastalo za "Nezavisne".

On je dodao da RS neće imati povrća za svoje potrebe i  sigurno će morati uvesti velike količne.

Sve povrtarske kulture stradale 

Mastalo tvrdi da su skoro sve povrtarske kulture stradale i rod je i više nego prepolovljen.

Trgovci na banjalučkoj pijaci ističu da se može očekivati da u narednom periodu dođe do poskupljenja povrća, a najviše  paprika, krastavaca i paradajza.

"Desile su se velike vremenske nepogode u Lijevču, odakle i otkupljujemo povrće.  Stradale su povrtarske kulture, tako da se može očekivati manji rod, a samim tim možemo očekivati i veće cijene", kaže jedan od prodavača povrća na veliko.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, kazao je da je u Lijevču, kao i dijelovima oko Zvornika i Bijeljine, došlo do veće štete  na povrću od grada.

"Očekujemo smanjen rod, a i većim dijelom su oštećene biljke, tako da imajući u vidu sve to može se očekivati  porast cijena povrća", kazao je Marinković. 

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, ističe da se može očekivati da će u narednom periodu doći do poskupljenja povrća.

Puno manja proizvodnja i sigurno će faliti robe

"Grad i nevrijeme uništili su velike poljoprivredne nasade, tako da će sigurno biti puno manja proizvodnja i sigurno će faliti robe", kazao je Bićo i dodao da to koliko će povrće poskupjeti najviše zavisi od uvoznika, koji manipulišu tržištem.

A kako kažu voćari, situacija kod njih je totalno drugačija, te ove godine mogu se nadati dobrom  rodu.

"Kod nas je mali procenat štete i računamo da ne bi trebalo doći do poskupljenja voće, jer je ove godine dobro rodilo i vrlo je dobar i visok kvalitet voća", kazao je Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS.

Pijačni barometar (cijene po kilogramu)

  • Krastavci: 0,80 - 1,60 KM
  • Kupus: 1 KM
  • Krompir: 1 - 1,70 KM
  • Paradajz: 1 - 2,50 KM
  • Paprike: 1,20 - 2,60 KM
  • Mrkva: 1,60 - 3 KM
  • Mahune: 1,20 - 2,50 KM
  • Crveni luk: 0,50 - 1,70KM
  • Bijeli luk: 3 - 6 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije