Društvo

Nesavjesni berači uništavaju ljekovitu ivu

Nesavjesni berači uništavaju ljekovitu ivu
Foto: Ustupljena fotografija | Nesavjesni berači uništavaju ljekovitu ivu

DOBOJ - Umjesto da korijen biljke ostave u zemlji i da makazama sijeku cvijet i stabljike, brojni berači trave ive na ozrenskom vrhu Gostilj nesavjesno je uništavaju i budućim generacijama uskraćuje mogućnost da uživaju u ljekovitoj biljci.

"Iz godine u godinu imamo problem sa nedostatkom trave ive, naročito ovdje na vrhu Gostilja, jer imamo nemarne berače, ali, evo, mi pokušavamo da probudimo svijest među ljudima... Sve više se trava iskorjenjuje tu sa Gostilja, vrha Ozrena, zato što je čupaju sa korijenjem, ne bere se pravilno, ali nadamo se da ćemo obnoviti fond trave ive i da će se nastaviti tradicionalno održavanje 'Dana čaja' na Ozrenu", upozorava Nikola Stanković iz ozrenskog sela Boljanić.

Iako sa sobom nije ponio makazice, Marko Mitrović iz Rudanke priznao je da zna kako treba da postupa sa biljkom.

"Prošle godine su nam pokazali kako izgleda i kako se bere te da se ne smije brati korijen i da ga treba ostaviti da ponovo može niknuti", naveo je Mitrović.

Ljekovita biljka bere se u septembru, a posebna svojstva, uvjereni su berači, ima na pravoslavni praznik Usjekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja, kada masovno dolaze na Gostilj, koji se nalazi na 773 metra nadmorske visine.

"Ove godine vjerovatno vremenske prilike su malo uticale tako da je manje trave, ali može se naći ko je uporan. Tražim onu koja ima cvjetova, koja je već zrelija i gledam da ne oštetim korijen, berem čisto. Kada dođem kući, u hladu to osušim na vjetru i, naravno, ostavim za zimu, pije se i cijele godine. Stavlja se isto i u rakiju", priča Dragić Dujković iz Petrova.

U ljekovita svojstva ive ne sumnjaju berači koji se kunu da im pomaže da riješe tegobe koje imaju sa želucem.

"Dobra je za čajeve, pomaže za želudac, pomaže za otvaranje apetita i tako sabirem je i lijepo mi je da dođem ovdje, čist je vazduh. Prošle godine bilo je malo više pošto je bilo više kiše, sada je suša, sada, bogami, gledam izgorjelo je mnogo, pa moram malo duže brati. Naberem jednu kesu, pa onda malo podijelim prijateljima i tako", navela je Bosa Vasić iz Doboja.

"Sitna je, sitna, posve sitna. Bili smo prije nekoliko godina, baš je bilo fino, ali sada je ima vrlo malo. Kuvamo čaj, ja imam probleme sa želucem i meni mnogo pomaže ", kazala je Ljubinka Nedeljković, koja je rođena u Kakmužu, ali živi u Ljubljani.

"Mnogo je zdrava, kuvaju se čajevi, stavlja se u rakiju. Kažu, trava iva od mrtva pravi živa. Ja nisam sa ovih prostora, pa je nismo imali, ali kada sam došla ovdje da živim, počela sam da kuvam i u svakom slučaju mnogo je dobra", poručila je Jelena Marković iz Doboja.

Tradicija branja ive je prije pet godina uvrštena na UNESCO-ovu listu svjetskog nematerijalnog kulturnog nasljeđa, a ljekovita biljka je prije tri godine osvanula i na poštanskoj markici.

Kako se pravi čaj od ive

A kako se priprema čaj od ive, pojasnio nam je Nemanja Raković iz Boljanića.

"Voda treba da baci ključ, da provri, ali ne da ključa. Čaj je spreman onog momenta kada trava iva padne na dno, kada se potopi, onda znamo da je čaj spreman i možemo da ga skinemo s vatre", kazao je Raković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije