Društvo

Nesmetana medicinska pomoć za Ivanicu

Nesmetana medicinska pomoć za Ivanicu
Foto: N.N. | Nesmetana medicinska pomoć za Ivanicu

TREBINJE - Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić i načelnik opštine Ravno Andrija Šimunović potpisali su u Trebinju okvirni sporazum o saradnji ove dvije lokalne zajednice, na osnovu koga će javne ustanove i preduzeća iz ovih sredina zajednički djelovati.

To djelovanje se, kako je objasnio Ćurić, prvenstveno odnosi na službe koje moraju urgentno djelovati, poput službe hitne medicinske pomoći, civilne zaštite, vatrogasaca i svih oni službi koje se bave spasavanjima ljudskih života i imovine.

"Bili smo svjedoci da su se dešavale određene intervencije Doma zdravlja, Hitne pomoći iz Trebinja na teritoriji opštine Ravno, ali i djelovanje vatrogasaca i Civilne zaštite, što će ovim sporazumom biti regulisano i više neće biti nezgodnih situacija zbog toga čija su nadležnost pojedini dijelovi teritorije naše dvije lokalne sredine", objasio je Ćurić.

On je kazao da će sporazum podrazumijevati i druge zajedničke projekte iz oblasti komunalnih djelatnosti, zajedničkog rješavanja pitanja otpada i komunalnih naknada, kao i vodovodne infrastrukture.

Načelnik Šimunović je napomenuo da ovaj sporazum faktički već djelimično funkcioniše, jer se na terenu sprovode aktivnosti iz sporazuma, u kojim se djeluje na dobrobit ljudi iz obje zajednice.

Jedan od glavnih benefita ovoga sporazuma imaće naselje Ivanica, koje je na putu Trebinje - Dubrovnik, a pripada opštini Ravno, tako da će stanovnici ovoga naselja, koji se za medicinsku pomoć, zavisno čiji su osiguranici, obraćaju Trebinju ili Dubrovniku, sporazumom dobijati nesmetano medicinsku pomoć, a opština Ravno će refundirati te troškove i obratno.

Nedostatak kvalitetnog sistemskog rješenja ovoga problema najočigledniji je u saobraćajnim nesrećama na putu između Trebinja i Dubrovnika, gdje bi se možda neki životi mogli spasiti da je naselje Ivanica imalo ambulantu i da je Hitna pomoć stigla prije.

"S obzirom na to da se naselje Ivanica najbrže urbanizuje u cijeloj opštini Ravno, dugoročno gledano, ovdje je neophodna jedna ambulanta", kazao je Šimunović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije