Društvo

Nesnosne vrućine pune ambulante

Nesnosne vrućine pune ambulante
Foto: Velibor Tripić/Arhiva | Nesnosne vrućine pune ambulante

DOBOJ, ISTOČNO SARAJEVO, TREBINJE, MOSTAR - Usljed visokih temperatura u Bosni i Hercegovini, u kojoj već nekoliko dana živa u termometru ide iznad 35 stepeni Celzijusa, u većini gradova veliki broj građana traži ljekarsku pomoć.

Marko Paovica, ljekar Službe hitne medicinske pomoći u Trebinju, rekao je da je u posljednjih desetak dana povećan broj pacijenata koji se javljaju u tu zdravstvenu ustanovu i da se problemi najčešće dešavaju kad se potiljak glave pretjerano izloži jakom suncu.

Kako kaže, simptomi mogu biti različiti, od jake glavobolje, suve kože, lupanja srca, povišene tjelesne temperature, nesvjestice i povraćanja.

"U ovakvim slučajevima potrebno je rashladiti tijelo i uzeti hladnu tečnost. Ne preporučuju se alkoholna pića i kafa", rekao je Paovica.

Navodi da se u Hitnu pomoć treba javiti kod najtežih simptoma, ako se osjeti vrtoglavica ili gubitak svijesti. Ističe da se treba čuvati i što manje izlagati suncu od 10 do 16 časova, preporučuje nošenje svijetle odjeće i kapa. Posebnu pažnju pri izlaganju suncu treba da obrate hronični bolesnici i mala djeca.

Kako su za "Nezavisne" potvrdili iz dobojske Hitne pomoći, visoke temperature povećale su broj pacijenata koji se javljaju u ovu službu.

"Imamo povećan broj pacijenata. Najviše su to pacijenti koji se javljaju ako su tokom dana bili previše izloženi suncu usljed nekih radova, javljaju se u večernjim satima i žale se na glavobolju, nestabilnost, malaksalost", navode iz dobojskog Doma zdravlja. Dodaju da je starosna dob pacijenta različita.

"Najviše pacijenata imamo u srednjoj životnoj dobi. Ali imamo pacijente i među djecom, ako su tokom dana boravila na treninzima ili su bila malo više izložena visokim temperaturama", ističu iz ove zdravstvene ustanove.

I u Hitnoj pomoći Doma zdravlja Istočno Sarajevo povećan je broj pacijenta zbog nesnosnih vrućina koji se javljaju na preglede, ali i zbog povreda vrata, lomova ruke ili noge, što je, kako objašnjavaju, takođe, posljedica vrućina.

"U većini slučajeva riječ je o lakšim povredama. Imali smo i dvije teže povrede pacijenata koji su pali nakon što su naglo izašli napolje iz klimatizovane prostorije. Vrućina smeta i hroničnim bolesnicima koji se uglavnom javljaju zbog povišenog krvnog pritiska", navode iz ove službe.

Doktorica u Hitnoj pomoći Mostar Monika Glibić kaže kako, osim osoba koje samostalno dođu u kod njih, imaju dosta i kućnih intervencija.

"Najčešće nam dolaze osobe koje imaju poremećaj pritiska, odnosno hronični bolesnici kojima su usljed visokih temperatura pogoršani simptomi te variraju od hipotenzije do hipertenzija ili se jave zbog glavobolje", rekla je Glibićeva.

Dodaje da je drugi tip pacijenata onaj zbog kojih se mora otići na lice mjesta, a riječ je o pacijentima sa gubicima svijesti, tzv. sinkope, koji usljed toplinskog šoka osjećaju omaglicu i imaju osjećaj skore nesvijesti.

"U većini slučajeva, kaže ona, intervencije prođu bez težih posljedica, ali sve ih svakako pregledamo u Hitnoj pomoći, provjerimo im krvnu sliku i šećer", navodi Glibićeva.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije