Društvo

Neven Tuševljak u humanitarnoj trci na stazi Svetog Vasilija

Neven Tuševljak u humanitarnoj trci na stazi Svetog Vasilija
Foto: Vesna Duka | Neven Tuševljak u humanitarnoj trci na stazi Svetog Vasilija

TREBINJE - Mladi ultramaratonac iz Istočnog Sarajeva Neven Tuševljak započeo je jutros trku u dužini od 120 kilometara, od Mrkonjića, rodnog sela Svetog Vasilija Ostroškog, do manastira Ostrog, a njegove pretrčane kilometre može kupiti ko god želi dobrovoljnim prilozima za trebinjsku humanitarnu fondaciju Sveti Vukašin.

"Kao i sve što radim – vodi me ruka Božija i drži vjera u Hrista i pravoslavlje, pa cilj i ovog i svih dosadašnjih mojih trčanja nije da sebe stavim u prvi plan, već da proslavim Hrista i pravoslavnu vjeru zato što je to vjera ljubavi, vjera pomaganja, a budući da čovjek kao jedinka ne može da postoji, mi svi moramo biti solidarni i pomagati jedni drugima", kazao je Tuševljak.

Podsjetivši da su se i njegove ranije trke odvijale u Banjaluci, Istočnom Sarajevu, Bijeljini, po 200 kilometara, u znak pomoći Sergeju Stuparu, Dimitriju Marinkoviću, kaže da ovaj put želi ispuniti sebi želju da trči putevima Svetog Vasilija.

"Ovo je bila moja velika želja da trčim iz svečevih Mrkonjića do manastira Ostrog, tako da sam ovaj put, sa Fondacijom Sveti Vukašin koja u ovoj regiji radi jako dobre stvari i pomaže ljudima, odlučio da pomognem u njihovom djelovanju tako što svi koji žele mogu da uplate sredstva na račun fondacije, a ja ću pomoći svojim trčanjem", kazao je Tuševljak.

U dijelu puta u dužini od oko dvadesetak kilometara Nevenu su se pridružili i bračni par Bjelanović iz Trebinja. 

"Znam za humanitarni rad Fondacije Sveti Vukašin, a kada sam čula za ovaj divni gest gospodina Tuševljaka – suprug i ja smo odlučili da mu se pridružimo, tako da su nam srca danas puna i zahvalna što možemo makar malo da učestvujemo u ovom njegovom humanom gestu i putu Svetog Vasilija", kazala nam je Sanja Bjelanović,  pred Sabornim hramom u Trebinju, dokle su ona i suprug trčali.

Od Sabornog hrama je, međutim, Tuševljak dobio novo pojačanje u dionici koju on bude mogao izdržati, a u pitanju je mladi Matija Runjevac iz Trebinja koji ima svega šesnaest godina.

"Trčaću dokle budem mogao izdržati, a vjera u Vaskrslog Hrista i Svetog Vasilija me opredijelila da se pridružim Nevenu", dodao je Matija.

Nevena Tuševljaka će na putu Svetog Vasilija automobilom pratiti i njegova ekipa, ali će se i oni, kako rekoše, povremeno priključivati u njegovoj trci koju planira okončati na Dan Svetog Vasilija 12. maja, ulaskom u ostrošku svetinju.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije