Društvo

"Nevesinjska puška" ponos svekolikog srpstva

"Nevesinjska puška" ponos svekolikog srpstva
Foto: N.N. | "Nevesinjska puška" ponos svekolikog srpstva

NEVESINJE - U organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske, u Nevesinju je obilježena 145. godišnjica Hercegovačkog ustanka, poznatog kao Nevesinjska puška.

Iako je ovogodišnje obilježavanje bilo dosta skromnije zbog aktuelne epidemiološke situacije, Nevesinjci nisu zaboravili svoju slobodarsku tradiciju, pa je kod spomenika nevesinjskim ustanicima u selu Кrekovi služen parastos i položeno cvijeće.

Pomenu je prisustvovao i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, koji je i predsjednik Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslovodilačkih ratova, istakavši da, iako u posebnim uslovima, srpski narod svoje svetinje i oslobodilačke ratove ipak ne zaboravlja.

Podsjetivši da su u Nevesinju bile tri Nevesinjske puške, od ustanka 1875, preko 1882, pa sve do 3. juna 1941., Milunović je istakao da je ovo malo mjesto odbranilo slobodu i u proteklom Odbrambeno otadžbinskom ratu. 

"Zbog ovdašnje slobodarske tradicije, Nevesinjske puške su događaji kojim se ponose ne samo Nevesinjci i Hercegovci, nego i svekoliki srpski narod, u stalnom traganju za pravdom i slobodom", rekao je Milunović.

Pomenu u Krekovima je prisustvovala delegacija Narodne skupštine Republike Srpske sa narodnim poslanicima iz ovih krajeva, kao i izaslanici predsjednice Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH.

Skupu je prisustvovala delegacija Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka, predstavnici grada Trebinja, te opština Nevesinje, Gacko, Istočni Mostar, Bileća, Kalinovik, Ljubinje, Berkovići, kao i nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

Potomci nevesinjskih ustanika se gotovo vijek i po okupljaju da bi se prisjetili hrabrosti junaka koji su se odvažili da se suprostave tada najvećoj svjetskoj sili - Turskoj carevini, a kasnije i Austrougarskoj i fašističkoj imperiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije