Društvo

Nevolja spaja ljude: Sanski i prijedorski vatrogasci skupa protiv vatre

Nevolja spaja ljude: Sanski i prijedorski vatrogasci skupa protiv vatre
Foto: N.N. | Nevolja spaja ljude: Sanski i prijedorski vatrogasci skupa protiv vatre

SANSKI MOST, PRIJEDOR - Nevolja uvijek spaja ljude i briše razlike, a o tome možda najbolje svjedoči dugogodišnja uspješna saradnja vatrogasaca iz Sanskog Mosta i Prijedora koji, kada je to potrebno, uvijek priskaču jedni drugima u pomoć.

Tako su prijedorski vatrogasci u proteklu srijedu, prilikom požara u skladištu građevinskog materijala u naselju Donji Kamengrad, nekoliko kilometara od Sanskog Mosta, pružili nesebičnu pomoć svojim kolegama.

Komandir sanskih vatrogasaca Edin Gubelić kaže kako se u svakom trenutku mogu osloniti na kolege iz susjednog entiteta i da se nije niti jednom desilo da se nisu odazvali.

"Zbog opasnosti da se požar možda proširi na okolne kuće, jer je gorjelo skladište s visokozapaljivim građevinskim materijalima, te zbog ograničenosti naših resursa, pozvali smo u pomoć naše kolege. Oni su stigli u kratkom roku i pomogli da ugasimo požar i spriječimo veću katastrofu", kaže Gubelić za "Nezavisne".

Dodaje kako su primjeri zajedničke saradnje bili brojni u proteklim godinama te da su zajedničkim snagama intervenisali gaseći velike požare, od kojih su najbrojniji bili oni šumski.

Vatrogascima iz jednog i drugog grada posebno je u pamćenju ostao požar koji je prije nekoliko godina zahvatio skladište preduzeća "Vrhpoljepromet", kada su također gorjele visokozapaljivi materijali.

Zahvaljujući Vatrogasnoj jedinici iz Prijedora, koja je tada u rekordno kratkom roku stigla u pomoć s vozilom opremljenim za takvu vrstu požara, uspješno je ugašena vatra te su izbjegnute ljudske žrtve.

U Vatrogasnoj jedinici u Prijedoru također ističu odličnu saradnju s kolegama iz susjednog grada, ali i prijateljske odnose koje sanski i prijedorski vatrogasci njeguju već dugi niz godina.

"Zadovoljstvo nam je bilo priskočiti u pomoć i uvijek ćemo se rado odazvati. Uostalom, to je i naša zakonska dužnost, a moram vam reći kako vatrogastvo ne poznaje entitetske, nacionalne, vjerske niti bilo koje druge granice. Kako bismo intervenisali, nama je potrebno odobrenje gradonačelnika, ali tu nikada nije bilo problema. Uostalom, i nama su kolege iz Sanskog Mosta pomagale u više kritičnih situacija, mi smo prije svega svi ljudi i dobri prijatelji", kaže Radovan Martić, komandir Vatrogasne jedinice iz Prijedora za "Nezavisne".

Dodaje kako jedinica kojoj je na čelu raspolaže kvalitetnom opremom i voznim parkom, koji se redovno održavaju, što doprinosi efikasnosti prilikom intervencija. Inače, u požaru koji je zahvatio skladište građevinskog materijala firme "Megašpar" pričinjena je velika šteta.

Vlasnik pomenute firme Jasmin Smajlović ističe kako se ona procjenjuje na više stotina hiljada maraka.

Sem vatrogasaca, u gašenju je sudjelovao veliki broj mještana, čijom je požrtvovanošću spasen dio građevinskog materijala da ne izgori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije