Društvo

Nevrijeme napravilo štetu od dva miliona KM u Kalesiji

Nevrijeme napravilo štetu od dva miliona KM u Kalesiji
Foto: N.N. | Nevrijeme napravilo štetu od dva miliona KM u Kalesiji

KALESIJA, TUZLA - Nevrijeme koje se desilo za vikend u Kalesiji prouzrokovalo je materijalnu štetu od dva miliona maraka, pokazuju preliminarne informacije prispjele sa terena.

Jedna porodica je evakuisana i općina Kalesija joj je obezbijedila adekvatan smještaj. Do sada je zaprimljeno 80 prijava štete koja je nastala u MZ Seljublje, Hrasno, Kikači, Tojšići, Vukovije Donje i Vukovije Gornje, gdje je proglašeno stanje prirodne nesreće.  U Kalesiji je  prijavljeno 16 klizišta, oštećenje na 30 stambenih objekata, 35 pomoćih objekata, šest oštećenja na putevima, sedam  mostova, 45 dunuma poljoprivrednog zemljišta zasijanog raznim kulturama je uništeno, a oštećene ili uništene su 42 mašine, šest plastenika, četiri voćnjaka, pet bunara i sedam potpornih zidova.

Nadležne službe rade na crpljenju vode iz bunara koji su stradali u poplavama, dok ekipe Doma zdravlja Kalesija  obilaze domaćinstva kako bi izvršile potrebnu dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju.

 Porodici Islamović iz Tojšića kod Kalesije voda je poplavila prvi sprat kuće.

"Kiša je tukla direktno u prozore i crijep. Nema šta nije prokislo na kući, na objektima. Inače, imam vučicu koja je došla prije 45 dana i okotila sedam vučića. Ona ih je uspjela izvesti nekako i spasiti. Imam i kučiće i uspio sam ih prebaciti na krov. Mene je val pribio uz ogradu", prepričao je Šaban Islamović.

Vodena bujica je uništila dva sportska igrališta, nanijela veću štetu na privrednim društvima, te su oštećene dvije vodenice i jedan ribnjak.

Općinski načelnik Sead Džafić obišao je ugrožena područja te je poručio  da će biti potrebna pomoć viših nivoa vlasti kako bi se sve saniralo i kako bi se što prije krenulo u regulaciju korita rijeke Gribaje koja je prouzrokovala probleme.

Zbog obilnih kiša stradale su i tuzlanske mjesne zajednice Simin Han, Požarnica i dio mjesne zajednice Gornja Tuzla.

Prema izvještaju Službe civilne zaštite, razmjere poplave u ovim naseljima su veće nego 2014. godine.

"Krenule su službe zaštite i spasavanja na teren, zapazile su da je 20 kuća i pomoćnih objekata poplavljeno, da su oštećena tri mosta, dva poslovna objekta i dvadeset kilometara makadamskog puta i da su se pojavila tri klizišta", pojasnio je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije