Društvo

Nevrijeme ne posustaje: Jak vjetar i obilna kiša pale alarme

Nevrijeme ne posustaje: Jak vjetar i obilna kiša pale alarme
Foto: N.N. | Nevrijeme ne posustaje: Jak vjetar i obilna kiša pale alarme

BANJALUKA, TREBINJE - Zbog obilnih padavina, Republički hidrometeorološki zavod izdao je crveno upozorenje za danas za regije Trebinja i Mostara, dok je narandžasti meteoalarm izdat za regije Livno i Bihać.

Takođe, na jak vjetar danas narandžasti alarm upozorio je stanovništvo regija Banjaluka, Višegrad i Foča.

Za Mostar i Trebinje prognoziraju se padavine između 30 i 60 litara, a lokalno može pasti i 100 litara kiše po metru kvadratnom. Osim padavina, u ovim dijelovima se očekuju i jaki, a lokalno i olujni udari vjetra.

"Mi imamo spreman plan odbrane od poplava i pojačanih snježnih padavina. U koordinaciji smo s Hitnom službom i imamo razrađene operativne planove za spasavanje", kazali su juče u trebinjskom Odsjeku civilne zaštite.

Iako još nije sumirana ni šteta od posljednjeg nevremena i orkanskih udara vjetra, narandžasto upozorenje na snazi će danas od podne ponovo biti u Banjaluci, gdje se očekuje vrlo jak jugozapadni vjetar s olujnim udarima i od 65 km/h, a mjestimično će biti obilnije padavine.

I u Višegradu narandžasto upozorenje izdato je zbog vrlo jakog vjetra s olujnim udarima, a u Livnu zbog padavina između 30 i 60 litara po metru kvadratnom te jakih, lokalno i olujnih udara juga, dok će u Foči biti vrlo jak jugozapadni vjetar s olujnim udarima od 65 km/h.

Štab za vanredne situcije vlaseničke opštine odlučio je na jučerašnjoj sjednici da u ovoj opštini ostaje na snazi vanredna situacija zbog elementarne nepogode, gdje je juče ponovo počeo da duva olujni vjetar.

Vanredna situacija u Vlasenici je proglašena prije tri dana, nastava u školama i dalje je u prekidu, a ne radi ni predškolska ustanova. Mnogi objekti su pretrpjeli oštećenja.

Vodstaji rijeka juče su uglavnom stagnirali, međutim, zbog padavina stanovnici priobalnih područja upozoreni su na oprez.

"Vodostaji su juče bili u blagom opadanju, međutim zbog novih padavina građanima Živinica date su preporuke u slučaju naglog porasta vodastaja Spreče, koji se očekuje u narednih 24 do 48 časova. Dakle, u zavisnosti od vremena vodostaj se može povećavati, pa je građanima rečeno da preduzmu sve radnje zaštite da bi pravovremeno nadležna tijela u slučaju nužde mogla sprovesti svoje operativne mjere", kazali su juče za "Nezavisne" iz Službe civilne zaštite Živinice.

Vodostaji rijeka Une i Sane kod Novog Grada juče su stagnirali, iako su obje rijeke izašle iz korita i poplavile priobalno poljoprivredno zemljište.

Sana je u Blagaju kod Novog Grada poplavila lokalni put Blagaj - Vitasovci - Radomirovac.

Iz Federalne uprave civilne zaštite juče su rekli da su u ovom periodu češće padavine te da se građani moraju prilagođavati uslovima, kao i privredni i pravni subjekti u zavisnosti od nadležnosti.

"Treba da povedemo računa o objektima, vodi, električnim instalacijama. Građani ne bi trrebalo da izlaze iz kuća ako ne moraju. Treba da se zadržavaju što manje napolju", kazala je Majda Kovač, portparol FUCZ.

Govoreći o poplavama, Kovačeva je rekla da plave uglavnom manje rijeke i potoci, dok od većih rijeka zasad nema opasnosti.

Preporuke stanovnicima:

  • ukloniti vozila s uzbrdica, ispod drveća i drugih rizičnih mjesta,
  • obezbijediti predmete na terasama koji mogu izazvati opasnost,
  • ne izlaziti iz kuća bez prijeke potrebe,
  • ne popravljati krovove za vrijeme udara vjetra,
  • racionalno postupati s pećima na čvrsto gorivo, radi sprečavanja požara na dimnjacima koji se zbog vjetra teško lokalizuju.

Sanirati obrazovne objekte

Vlada RS usvojila je juče informaciju o pričinjenoj šteti izazvanoj elementarnim nepogodama na ustanovama predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja, kao i na ustanovama studentskog i učeničkog standarda RS.

Vlada je zadužila Ministarstvo prosvjete i kulture, Ministarstvo finansija i Ministarstvo uprave i lokalne samouprave da poduzmu neophodne radnje i mjere na saniranju i otklanjanju nastale štete na objektima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije