Društvo

Pratite nas na Google news

Nezadovoljni radnici "Vitezita" krenuli pred federalnu vladu

Nezadovoljni radnici "Vitezita" krenuli pred federalnu vladu
Foto: Avaz.ba | Nezadovoljni radnici "Vitezita" krenuli pred federalnu vladu
Srna

VITEZ - Radnici neriješenog imovinsko-pravnog statusa nekadašnjeg giganta poslovnog sistema "Vitezit" iz Viteza jutros su pješke krenuli prema Sarajevu i najavili protest pred zgradom Vlade Federacije BiH /FBiH/.

Predsjednik udruženja ovih radnika Safet Sivro rekao je da su 15 žena i petorica muškaraca preostali radnici ove firme iz prijeratnog perioda čiji radni staž još nije uvezan, te da ovom protestnom šetnjom žele ukazati na svoje probleme, prenosi "Avaz".

"Od početka godine šaljem zahtjeve federalnom premijeru Fadilu Novaliću i resornom federalnom ministru energije, industrije i rudarstva Nerminu Đindiću. Svaki put su nas ignorisali, samo nas prebacuju s jednih na druge, a niko nije odgovorio na naše zahtjeve", istakao je Sivro.

On je naveo da je ovoj firmi u februaru uplaćeno više od dva miliona KM, a da su oštećeni radnici opet bili zaboravljeni.

Sivro je naveo da su radnici u Sarajevo krenuli pješke jer nemaju novac za autobus, te istakao da nikad ništa nisu dobili, ne mogu na biro, nemaju zdravstvene knjižice.

U oktobru 2017. godine, 23 radnika "Vitezita" pješačila su do zgrade federalne Vlade u Sarajevu, te su njihovi zahtjevi ispunjeni.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije