Društvo

Nezaposlenost i nasilje imaju žensko lice

Nezaposlenost i nasilje imaju žensko lice
Foto: N.N. | Nezaposlenost i nasilje imaju žensko lice

BANJALUKA - Iako je 21. vijek, prava žena su još kao da živimo u 17. vijeku, jer su veoma slabo zastupljena, pogotovo u oblasti posla, i generalno u svim ostalim oblastima, tako da je danas teško biti žena, a naročito je teško biti u isto vrijeme i samohrana majka, rekla je Maja Ulićević, predsjednica Udruženja samohranih roditelja "Ponos".

Ona, kao i mnoge druge žene, dočekuje 108. Međunarodni dan žena sa stavom da su njihova prava i te kako ugrožena.

Ulićevićeva je navela da se mnogo žena konstantno bori za neka prava, počevši od prava na alimentaciju, prava na rad pa sve do prava na porodiljsko odsustvo.

Naglasila je da je prošlogodišnja parola samohranih majki bila "Neću cvijet - hoću zaposlenje", a pri tom ostaju i sada.

Aleksandra Petrić, predsjednica Fondacije "Udružene žene", istakla je da je diskriminacija žena vidljiva na svakom koraku i u svim segmentima društva.

"Diskriminacija žena je naročito izražena u oblasti rada, zapošljavanja i zaštite od nasilja u porodici", upozorila je Petrićeva.

Naglasila je da su žene izložene pritiscima poslodavaca u vezi s trudnoćom i dobijaju nezakonite otkaze, što je široko rasprostranjena pojava.

Kako navodi, nezaposlenost i nasilje u porodici u BiH imaju žensko lice, jer žene čine preko 50 odsto nezaposlenih u zemlji.

Kazala je da su naročito ugrožene žene srednje životne dobi koje su radno sposobne, ali nisu konkurentne na tržištu rada.

"Ekonomski ovisne žene trpe nasilje u porodici dugi niz godina, jer nemaju mogućnost da izađu iz tog začaranog kruga i osiguraju egzistenciju za sebe i djecu", rekla je Petrićeva.

Amela Bašić-Tomić, koordinatorka Sigurne kuće u Banjaluci, rekla je da je kod njih trenutno smještena 21 osoba i da su već duže vrijeme kapaciteti popunjeni.

"Slična situacija sa smještajnim kapacitetima je i u drugim sigurnim kućama, što govori da je porodično nasilje u porastu", upozorila je Bašić-Tomićeva.

Žene, ističe Petrićeva, nisu dovoljno ni vidljive ni zastupljene u javnom i političkom životu u BiH, naročito u rukovodnim organima i na mjestima donošenja odluka.

"Na posljednjim lokalnim izborima u BiH bilo je manje od sedam odsto kandidatkinja za načelnice, a samo šest žena obavlja funkciju načelnice, i to u Mrkonjić Gradu, Jezeru, Visokom, Kalinoviku, Novom Goraždu i Istočnom Drvaru", kazala je Petrićeva.

Prema njenim riječima, manje od 20 odsto žena je u parlamentima na svim nivoima, a postoje i institucije u kojima od uspostavljanja nema žena, kao što je Predsjedništvo BiH.

"Pored brojčane zastupljenosti, važno je osigurati da teme od značaja za žene budu sastavni dio javnih politika i programa", ocijenila je Petrićeva.

Istakla je da, iako su u posljednjih dvadeset godina razvijeni okviri zakona i politika koji štite ženska prava u BiH, oni se ne primjenjuju u praksi te nedostaje sistem kontrole primjene i sankcije za nepoštivanje.

U Agenciji za statistiku BiH istakli su da, prema podacima USAID-a iz januara 2017. godine, od 186 zemalja svijeta BiH zauzima 67. mjesto u udjelu žena na ministarskim pozicijama (22 odsto).

"Prema istim podacima BiH zauzima 78. mjesto u udjelu žena u parlamentu (23,8)", istakli su u Agenciji.

Prema rezultatima Analize položaja žena u javnoj upravi RS Gender centra Vlade RS, žene u RS su i dalje u nepovoljnijem položaju na tržištu radne snage i teže ostvaruju radna prava kada je u pitanju materinstvo.

"Žene su često prve na udaru otkaza u slučaju ekonomske krize te su prinuđene da rade u tzv. sivoj ekonomiji na lošije plaćenim radnim mjestima i da prihvataju poslove pod lošijim uslovima", stoji u rezultatima ove analize.

Slavite li 8. mart?

Dijana Lukanović, Lukavac

Osmi mart treba da bude dan kad žena treba da bude oslobođena poslova i da joj se posveti pažnja. Nije bitno jesi li majka, udata, neudata. Žene su danas tri u jedan. I radnica i majka i domaćica. Ja imam dvoje djece, muža i posao. Imam i baštu i plastenik i držimo stoku. Sve stignem. Nije uvijek lako, ali stignem odraditi sve obaveze. Za mene su žene sposobnije od muškaraca, ali nisu ravnopravne.

Branka Vukmanović, Trebinje

Ja sam za potpunu ravnopravnost žena i muškaraca, pa zašto bih onda slavila Dan žena. Valjda su svi dani naši, a ne samo ovaj jedan i valjda svim drugim danima zaslužujemo poklone, a ne samo 8. marta, tako da ne slavim ovaj praznik. Smatram da smo potpuno ravnopravne s muškarcima. Na kraju krajeva, imamo i ženu premijerku.

Željka Stojinović, Gradiška

Meni ovaj dan ne znači ništa. Žena danas ima posebno tešku ulogu, jer je često i zaposlena i majka i domaćica, sve u paketu, a trebala bi uživati pažnju svaki dan, a ne samo danas. Smatram da prava žena nisu na onom nivou koji žene zavređuju. Sve dok pravimo sigurne kuće, u razgovoru za posao imamo pitanja "planirate li još da rađate" i samo jedan dan u godini proglašavamo danom žena, ne možemo govoriti o potpunim pravima.

Nevenka Davičević, Banjaluka

To je dan koji slavi najljepše emocije, ljubav i poštovanje, dan kada budemo obradovane poklonom ili kada pažnjom obradujemo nama drage žene.

U posljednje vrijeme ženski glas se sve više čuje, ne možda kao na razvijenom Zapadu, ali imaju. Sve je više žena rukovodilaca, što mi je izuzetno drago.

Čestitke

Čestitke povodom Dana žena uputili su brojni zvaničnici u BiH.

"Unapređenje položaja žena u svim oblastima života i rada ostaje zajednički cilj društva", poručio je Milorad Dodik, predsjednik RS, i čestitao 8. mart.

Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS, uputila je čestitku svim ženama povodom Međunarodnog dana žena.

Fadil Novalić, premijer FBiH, istakao je da na ovaj dan treba ohrabriti žene da se uključe u sve društvene procese.

Lejla Rešić, ministarka uprave i lokalne samouprave RS, kaže da borba za ženska prava nije projekat koji traje dva mjeseca ili dvije godine, već dugotrajan proces.

Zastupljenost žena u politici

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije