Društvo

"Nezavisne" s hrabrim borcima: Osmijehom pobjeđuju tešku bolest

"Nezavisne" s hrabrim borcima: Osmijehom pobjeđuju tešku bolest
Foto: Vladimir Stojaković | "Nezavisne" s hrabrim borcima: Osmijehom pobjeđuju tešku bolest

BANJALUKA - Jedva čekam da završim s terapijama pa da se vratim normalnom životu, da idem u školu, da se družim sa drugarima i završim s ovim dugotrajnim i stresnim liječenjem, kazao nam je juče sedamnaestogodišnji Mladen Grujičić iz Doboja, koji boluje od raka testisa.

Sa Mladenom koji boravi u Roditeljskoj kući u Banjaluci razgovarali smo povodom 15. februara, Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti, i uvjerili se koliko su to veliki borci.

Ovaj tinejdžer koji ide u drugi razred srednje škole ističe da ga sada brine to što će morati puno učiti kad završi sa liječenjem, jer je mnogo izostao iz škole.

"Kada mi je doktor u novembru rekao da imam rak testisa, na početku mi je bilo čudno otkud to meni, ali prihvatio sam to", ističe Mladen za "Nezavisne".

Dodaje da je do sada primio tri ciklusa hemioterapije, te da od ponedjeljka kreće na četvrti.

"Kada sam primao terapije bilo je mučnine, ali trudim se da sve to prihvatim kroz smijeh", priča ovaj hrabri dječak.

Dodaje da mu boravak u Roditeljskoj kući ne pada teško jer, kako kaže, atmosfera mu je kao i kod kuće.

"Ovdje je super, nemam utisak da sam na liječenju i nije mi isto kao kad sam bio na Odjeljenju. Ovdje mogu da se isključim od svega i svih", naveo je Mladen.

Njegova majka Gordana, koja boravi s njim već dva mjeseca u Roditeljskoj kući, ističe da svaki roditelj doživi šok saznanjem da mu je dijete bolesno, pri čemu se miješaju strah, nevjerica, panika, bol i tuga.

"Kada nam se Mladen početkom novembra požalio na bolne i otekle testise, odmah smo u Doboju uradili ultrazvuk, gdje su nam nakon pregleda rekli da mora odstraniti jedan testis", ističe Gordana.

Prema njenim riječima, nakon nekoliko dana operisali su Mladena u Doboju i dok su čekali nalaze doktor im je rekao da je to maligno.

Dodaje da su ga doktori u Doboju pripremili za terapije, te za dugotrajno liječenje.

"U međuvremenu dok smo čekali te nalaze, radili smo i CT pluća, male karlice i abdomena i tu nam je lažno pokazalo uredan nalaz, jer, nažalost, naš aparat u Doboju je star. Kasnije, kada smo ponovili nalaze, ustanovili smo da Mladen ima metastazu u donjem dijelu kičme, nakon čega je započeo terapiju", kazala je Gordana.

Dodala je da je Mladen do sada primio tri ciklusa hemioterapije, te da mu je ostao još jedan.

"Početak je strašan, bojiš se svega, nalaza, a sad je malo bolje jer je Mladen veseo tinejdžer", kaže majka Gordana i ističe da im je vjetar u leđa baš to što je on mnogo pozitivan i hrabar mladić.

Dijana Berić, predsjednica Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti "Iskra" Banjaluka, kaže da je na 15. februar bitno da se skrene pažnja na ove male heroje i na sve ono što oni proživljavaju.

"Mališani oboljeli od malignih oboljenja su lavovi u borbi protiv opake bolesti, a ljubav i podrška svih nas njima i njihovim roditeljima su najvažniji", kazala je Berićeva.

Iz Udruženje "Iskra" kažu da su u susret 15. februaru organizovali radionicu izrade zlatnih trakica.

"Naše vrijedne mame i dječica napravili su mašnice koje ćemo dijeliti u subotu, 15. februara, na Trgu Krajine od 10 časova", kazali su iz Udruženja.

I iz Udruženja PIPOL Tuzla kažu da su organizovali niz aktivnosti povodom 15. februara u TK.

"Prošli petak smo imali edukativnu radionicu za djecu izliječenu od raka, čime smo počeli ovogodišnju kampanju, a u petak ove sedmice ćemo tradicionalno dijeliti zlatne vrpce u znak podrške za djecu oboljelu od raka i u znak sjećanja na svu prerano preminulu djecu", kazala je Alma Saračić, predsjednica ovog udruženja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije