Društvo

Ni kiša nije rastjerala posjetioce: Otvorena manifestacija “Manjača – mjesto susreta”

Ni kiša nije rastjerala posjetioce: Otvorena manifestacija “Manjača – mjesto susreta”
Foto: Velibor Tripić | Ni kiša nije rastjerala posjetioce: Otvorena manifestacija “Manjača – mjesto susreta”

BANJALUKA- Manifestacija „Manjača- mjesto susreta“ danas je svečano otvorena na Turističko-rekreativnom centru na jezeru Šljivnu, a ni kiša nije spriječila da ovu aktivnosti proprati veliki broj posjetilaca i udruženja.

Cilj manifestacije se ogleda u promociji turističkih resursa i prirodnih ljepota planine Manjača, a na njemu je prisustvovalo više od 20 udruženja građana, sportskih saveza, klubova, organizacija, poljoprivrednih proizvođača i mnogih drugih učesnika koji su svim posjetiocima predstavili svoje aktivnosti.

Posjetilaca je bilo kako iz Banjaluke, tako iz cijele Republike Srpske, a čak i iz Sjeverne Makedonije i Slovenije.

Kako je kazao Draško Ilić, direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela u kojem sklopu radi Turističko-rekreativni centar „Manjača“, okupili su se da pokažu turistički potencijal ove planine, te da je na taj način ožive i van ljetne sezone.

„Sretni smo da smo uprkos kišnom vremenu uspjeli da okupimo ovoliki broj ljudi, i nadamo se da će u godinama koje slijede taj broj biti još veći“, kazao je Ilić.

Kako dalje navodi, želja im je da ovo područje živi tokom cijele godine.

„Prije tri godine ovo je bila samo bara, a sada možemo da se pohvalimo brojnim sadržajima koji su ljeti privukali i preko 1.000 posjetilaca, a nadamo se da isto možemo očekivati i u ostatku godine“, kazao je Ilić.

Manifestaciju je svečano otvorila Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske, i tom prilikom je istakla da ova planina ima veliki potencijal, te ju je važno istaknuti kao mjesto okupljanja građana i turista.

„Drago nam je što imamo ovakav biser na svojoj teritoriji i želimo da ga predstavimo kako turistima, tako i Banjalučanima“, kazala je Cvijanovićeva.

Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske je kazao da je veoma značajno što je Banjaluka prepoznata po ovom lokalitetu.

„Nadam se da će ova manifestacija postati dio tradicije, te da ćemo se naredne godine okupiti u još većem broju“, kaže Pašalić.

Poljoprivredni proizvođaći su danas imali priliku da izlože svoje proizvode, a među njima je bila i Vesna Rodić iz Drvara, koja već godinama pravi domaće proizvode od drenjina.

Na njenon štandu se mogao naći čuveni mućeni pekmez od drenjina, sirup, kao i rakija i likeri, i posebno interesantan domaći sok bez šećera.

„Pravimo ove proizvode već 10 godina po receptima naših baka, sve radimo ručno i bez konzervanasa“, kazala je Rodićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije