Društvo

Ni sudska zabrana ne zaustavlja štrajk prosvjetara u USK

Ni sudska zabrana ne zaustavlja štrajk prosvjetara u USK
Foto: N.N. | Ni sudska zabrana ne zaustavlja štrajk prosvjetara u USK

BIHAĆ - Članovi sindikata prosvjetnih radnika na području Unsko-sanskog kantona danas su odlučili da nastave generalni štrajk, koji su počeli prije dvije sedmice, i pored odluke Općinskog suda u Bihaću prekinu štrajk te da počne odvijanje nastave.

Kako saznajemo, sindikati su pokazali puno jedinstvo u svojoj odluci te ističu da neće pristati na represivne mjere Vlade USK prema radnicima u obrazovanju.

Selvedin Šatorović, predsjednik Sevaza samostalnih sindikata BiH, koji je prisustvovao sastanku, izjavio je za "Nezavisne" da ovo treba da bude jasna poruka vlastima u ovom kantonu da ne troše energiju na represivne mjere protiv sindikata i njegovih članova.

"Bolje im je da energiju troše na iznalaženje modaliteta kako da se riješe zahtjevi prosvjetnih radnika. Mjera koju je donio sud dodatno je ujedinila prosvjetne radnike i još ih više učvrstile u nastojanju da se izbore za svoja prava", istakao je Šatorović.

Općinski sud u Bihaću donio je u srijedu, na zahtjev Vlade USK, koja je tužila sindikate u obrazovanju, odluku da se generalni štrajk u svim školama na području USK prekine i da se počne sa redovnim nastavnim procesom.

U presudi je navedeno da se radi o privremenoj mjeri s trenutnim rokom izvršenja i da na nju nije moguće uložiti žalbu.

Obrazložena je time da sindikati, koji su započeli štrajk, nisu ispoštovali sve zakonske norme u njegovom organiziranju te time da se na ovaj način krše osnovna prava djece.

U sindikatima prosvjete smatraju da je sud donio političku odluku u korist Vlade USK te je na kraju odlučeno da se nastavi započeti štrajk.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije