Društvo

Nihad Uk u Briselu predstavio aktivnosti Kantona Sarajevo

Nihad Uk u Briselu predstavio aktivnosti Kantona Sarajevo
Foto: VLADA KS | Nihad Uk u Briselu predstavio aktivnosti Kantona Sarajevo

SARAJEVO - Na Drugom političkom forumu na visokom nivou između Evropske unije i Bosne i Hercegovine održanom u Briselu, jedan od učesnika bio je i premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk.

Uk je predstavio aktivnosti koje provodi Kanton Sarajevo, među kojima su vladavina prava, borba protiv korupcije, reforme u oblasti obrazovanja, digitalizacija javne uprave, transparentnost rada, te borba protiv zagađenja zraka.

Podsjetio je da je Sarajevo jedan od 100 evropskih gradova koji su dio Misije Net Zero Cities, odnosno jedan od gradova koji teže da budu karbon neutralni do 2030. godine.

"Kanton Sarajevo je šampion kada je u pitanju borba protiv korupcije. Objavljeni su Registar zaposlenih u javnom sektoru na području Kantona Sarajevo i Registar podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u KS, proširuju se kapaciteti Općinskog suda, Kantonalnog suda te Ureda za borbu protiv korupcije. Veliku pažnju i novca ulažemo u inkluziju najranjivih kategorija našeg društva posebno, sa akcentom na djecu s invaliditetom. Započeli smo reformu osnovog i srednjeg obrazovanja po uzoru na evropske sisteme, dok usvajanjem novog zakona o Javno-privatnom partnerstvu želimo dodatno potaknuti privredu i investicije u Kanton Sarajevo", rekao je Uk.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije