SP Qatar 2022.

Društvo

Niko ne zna koliko je migranata, cilj spriječiti epidemiju

Niko ne zna koliko je migranata, cilj spriječiti epidemiju
Foto: N.N. | Niko ne zna koliko je migranata, cilj spriječiti epidemiju

VELIKA KLADUŠA - Oko 350 migranata koji borave na području Velike Kladuše trenutno je smješteno u krugu preduzeća "Miral", koje se nalazi na ulazu u taj grad.

Radi se o migrantima koji su nekoliko dana blokirali granični prelaz Maljevac, a potom su dovezeni na ovo mjesto, dok su prije toga boravili u šatorskom naselju Trnovi.

Podsjetimo, jedan od uslova koje su postavili migranti da okončaju blokadu graničnog prelaza bio je da im se osigura odgovarajući smještaj.

Ovaj lokalitet je obezbijeđen zahvaljujući Udruženju privrednika iz Velike Kladuše, a predsjednik tog udruženja Ibrahim Đedović kaže kako je vlasnik objekat besplatno ustupio na korištenje migrantima na 15 dana. Iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM) su potvrdili da su sada na ovom mjestu zbrinuti žene i djeca koji su proteklih sedmica boravili u šatorima, kao i jedan broj samaca. Istakli su kako će u pomenutom periodu pokušati pronaći trajnije rješenje za smještaj migranata, a o tome će pregovarati i s vlasnikom "Mirala".

U slučaju da se postigne dogovor, planira se povećanje kapaciteta kako bi se ovdje mogao smjestiti veći broj migranata. Za njih je obezbijeđena hrana, a o njihovom zdravlju brinu zdravstveni timovi Doma zdravlja u Velikoj Kladuši te predstavnici "Ljekara bez granica".

"Pružamo migrantima neophodnu zdravstvenu pomoć i situacija je zasad pod kontrolom. Cilj svega je da zaštitimo migrante, ali i lokalno stanovništvo od opasnosti izbijanja epidemija i slično", kaže Arijana Čaušević, glavna medicinska sestra Doma zdravlja u Velikoj Kladuši.

Inače, značajan broj stranih državljana nastavio je boravak na lokalitetu Trnovi, u improvizovanim šatorima i u vrlo teškim uslovima. Prema riječima lokalnog novinara i publiciste Esada Šabanagića, nije poznato koliko ukupno migranata trenutno boravi na području Velike Kladuše.

"Značajan broj njih nalazi se u privatnom smještaju te u napuštenim kućama i pogonima 'Agrokomerca'. Sem toga, velika je njihova fluktuacija tako da je teško utvrditi koliko ih zaista ima", kaže Šabanagić. Inače, iz lokalnog komunalnog preduzeća "Komunalije" uputili su zahtjev IOM-u da im materijalno pomognu kada se radi o uklanjanju velikih količina smeća koje su migranti ostavili tokom sedmodnevnog boravka u blizini graničnog prelaza Maljevac. Navode kako je, zbog opasnosti od izbijanja epidemije na tom području, neophodno obaviti dezinfenkciju tog prostora, a oni za to nemaju dovoljno sredstava.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije