Društvo

Niko ne zna tačan datum kada će vakcine stići u BiH

Niko ne zna tačan datum kada će vakcine stići u BiH
Foto: N.N. | Niko ne zna tačan datum kada će vakcine stići u BiH

BANJALUKA, SARAJEVO - Dok je masovna vakcinacija protiv kovida-19 u Srbiji i Hrvatskoj već počela, BiH je, čini se, zapela u sistemu, gdje se još ne zna sa sigurnošću kada će vakcine stići.

Dok su entitetska ministarstva zdravlja najavila dolazak vakcine protiv virusa korona krajem januara i početkom februara putem Kovaks mehanizma, u Ministarstvu civilnih poslova BiH ističu da su ispunjeni svi zahtjevi za dostavu vakcina u BiH putem Kovaks mehanizma, ali da još čekaju dalje instrukcije.

"Ministarstvo civilnih poslova BiH i zdravstvene vlasti u entitetima i Brčko distriktu ispunili su sve obaveze u skladu sa zahtjevima Kovaks mehanizma. U traženom roku, do 18. januara 2021, dostavljene su relevantne informacije koje se tiču prihvata vakcine", naveli su u ovom ministarstvu za "Nezavisne".

Dodali su da sada očekuju od Kovaks mehanizma dalje instrukcije, koje bi trebalo da sadrže i informacije o broju i vrsti vakcina te terminima isporuke.

U Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH je "Nezavisnim" potvrđeno da se do sada Agenciji nije obratio niti jedan proizvođač, odnosno pravni zastupnik proizvođača, sa zahtjevom za davanje dozvole za stavljanje vakcine protiv kovida-19 u promet u BiH.

S druge strane, "Nezavisnim" je iz izvora bliskih ovoj agenciji potvrđeno da registracija vakcine nije jedini način na koji se ona može uvesti u zemlju. Naime, prema zakonu postoje tri načina na koja se vakcina može uvesti na tržište BiH: jedan je registracija navedenog lijeka, drugi je ukoliko je neki lijek hitno potreban stanovništvu, a treći kada je na snazi vanredno stanje na zahtjev entitetskih ministarstava zdravlja i Brčko distrikta.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, rekao je da RS vakcinu protiv virusa korona nabavlja na dva fronta, putem Kovaks mehanizma, te rusku vakcinu sputnjik V.

"Najizvjesnija je nabavka vakcine astrazaneka za koju smo mi već u decembru dali potvrdu da smo spremni da je prihvatimo", rekao je Šeranić.

Dodao je da se radi na nabavci vakcine sputnjik V u količini od oko 200.000 doza, koja bi trebalo da dođu u RS s početkom februara i u martu. Istakao je da je svaka vakcina bezbjedna, kvalitetna i efikasna, te da će biti besplatna.

Prema njegovim riječima, dosta se pričalo o tome kako će izgledati međunarodna putovanja u narednom periodu, te da još nemaju zvanične međunarodne potvrde.

"Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) još nije izašla s preporukama po tom osnovu. Još ne znamo koliko će trajati imunitet nakon vakcinisanja, ali svakako imamo plan da izmijenimo postojeći pravilnik o imunizaciji da zakonski uvedemo podnošenje zahtjeva i izdavanje ove potvrde, koju ćemo svakako u narednom periodu usaglasiti sa međunarodnim aktima, tako da će građani dobiti potvrdu o vakcinaciji", objasnio je Šeranić.

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, rekao je da će poslati pismo Aleksandru Vučiću, predsjedniku Srbije, u kojem će ga zamoliti da dio vakcina protiv virusa korona dodijeli Republici Srpskoj, jer je prema njegovom mišljenju Kovaks sistem u kolapsu.

"RS je uplatila više od šest miliona KM za vakcine putem zajedničkog programa posredstvom institucija BiH, a te vakcine još ne stižu, niti ima naznake kada će stići", rekao je Dodik.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, rekao je da će drugo polugodište u osnovnim i srednjim školama početi sutra, te da su na snazi iste epidemiološke mjere kao i ranije.

"Izvršićemo testiranje djece koja se nalaze u izolaciji prije početka drugog polugodišta", kazao je Zeljković.

U BiH je za 24 časa registrovan virus korona kod 300 osoba, dok su preminule 23 osobe kod kojih je potvrđeno prisustvo kovida-19. U FBiH je juče preminulo 13 osoba, a otkriveno je još 188 pozitivnih, u RS je novozaražena 91 osoba, dok je njih 10 izgubilo život. U Brčko distriktu registrovan je 21 novi slučaj zaraze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije