Društvo

Niko se nije prijavio na čak šest javnih poziva za obnovu porodilišta

Niko se nije prijavio na čak šest javnih poziva za obnovu porodilišta
Foto: Ustupljena fotografija | Niko se nije prijavio na čak šest javnih poziva za obnovu porodilišta

BIHAĆ - Potpuno novi objekat u kojem će biti smješten Centar za urgentnu medicinu gradiće se u okviru Kantonalne bolnice u Bihaću, a u tu svrhu biće iskorištena sredstva u iznosu od 3,2 miliona maraka koja su ovoj ustanovi dodijeljena u okviru programa finansijske konsolidacije zdravstvenih ustanova koji provodi Vlada Federacije BiH.

"Na ovaj način oslobodićemo prostor u našoj centralnoj zgradi gdje se trenutno nalazi urgentna medicina, te ćemo ga pretvoriti u moderni Kardiološki centar sa interventnom kardiologijom i savremenom salom gdje ćemo moći raditi koronografiju i stentove. Sve je ovo u cilju funkcionalnijeg i efikasnijeg rada i pružanja zdravstvenih usluga", kaže Ermin Goretić, v.d. direktora Kantonalne bolnice Bihać.

Na ovaj način u budućnosti, kako je istakao Goretić, pacijentima sa ovih prostora koji pate od srčanih oboljenja i tegoba povećale bi se šanse za preživljavanje i brži oporavak.

"Imperativ je ispoštovati medicinsko pravilo o zlatnom satu. Kada osjetite bolove u prsima i simptome srčanog udara, ako na vrijeme dođete do sale gdje vam mogu ugraditi stent, imate veliku šansu da budete izliječeni", kaže Goretić.

Ministar zdravstva u Vladi USK Muris Halkić ističe da se ovom projektu pristupa ozbiljno, te dodaje kako su ovih dana započele aktivnosti oko izrade idejnog rješenja budućeg novog objekta.

"Istovremeno, mi moramo dodatno educirati kadrove i slati ih na praksu u druge kliničke centre kako bismo ih osposobili za pružanje kardioloških usluga", istakao je Halkić. Ono što bi mogao biti problem u narednom periodu, jeste nedostatak građevinskih firmi.

Dodaje kako je problem što na području Unsko-sanskog kantona nema dovoljno firmi koje bi se javile na raspisane javne pozive, a dokaz tome, kako ističe, jeste i to da se na proteklih šest javnih poziva za rekonstrukciju Odjela porodilišta, koje su raspisivali, nije prijavila niti jedna firma.

Inače, za finansijsku konsolidaciju Kantonalne bolnice u Bihaću Vlada FBiH obezbijedila je 18 miliona maraka i ta sredstva biće transferisana u periodu od pet godina. U ovoj ustanovi, kako ističu, iskoristiće ih za modernizaciju i poboljšanje kvaliteta zdravstvenih usluga.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije