Društvo

Nina Bližnjaković: Fond solidarnosti dao mi šansu za izlječenje

Nina Bližnjaković: Fond solidarnosti dao mi šansu za izlječenje
Foto: N.N. | Nina Bližnjaković: Fond solidarnosti dao mi šansu za izlječenje

​BANJALUKA - Da nije bilo Fonda solidarnosti ne znam da li bi me danas bilo ovdje s vama, iako je to teško pomisliti, ali kada se tako nešto desi onda o svemu razmišljate, poručila je sedamnaestogodišnja Nina Bližnjaković iz Doboja, koja se zahvaljujući Fondu solidarnosti od teške maligne bolesti liječi u Njemačkoj.

"Moje trenutno zdravstveno stanje je možemo reći stabilno i sada se ne dešavaju velike posljedice poslije svih tih hemioterapija, ali, naravno, mi moramo da budemo u Njemačkoj neki period zbog svih tih kontrola koje su propratni dio svega kroz šta sam prošla", priča Bližnjakovićeva, koju su, kako kaže, od leukemije ML četvrtog stepena spasili, osim Fonda solidarnosti, istrajnost njenih roditelja i pozitivan stav koji je ova djevojka zadržala sve vrijeme liječenja.

Kako ističe, u aprilu će biti pune dvije godine kako se liječi u Njemačkoj, a za njeno liječenje je Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje stanja, oboljenja i povreda djece u inostranstvu RS izdvojio oko 310.000 evra.

"Sjećam se prije nego što sam se razboljela da sam razmišljala: 'Da mi je samo mjesec dana da ne idem u školu', a nakon svega što sam prošla htjela sam samo sedmicu dana van bolnice", priča ova hrabra djevojka, za koju su iskusni ljekari u Njemačkoj kazali da je jedini pacijent koji je takve terapije podnio na nogama.

Na samom početku, kad se tek razboljela, Nina i njena porodica nisu znali za postojanje Fonda, ali kada su saznali laknulo im je što će ova djevojka dobiti šansu za izlječenje.

"Fond je obasjao tu našu tugu i mrak i laknulo nam je kada smo vidjeli da ću dobiti šansu za izlječenje", ispričala je ova pozitivna djevojka.

Jasminka Vučković, direktorica Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje stanja, oboljenja i povreda kod djece u inostranstvu, podsjetila je da je za finansiranje liječenja djece do 18 godina neophodna preporuka zdravstvene ustanove u kojoj se dijete liječi.

"Sredstva koja se prikupljaju za Fond solidarnosti su javna i dostupna na sajtu Fonda zdravstvenog osiguranja RS. Zato je jako važno da i tokovi novca koji se prikupljaju u humanitarnim akcijama za liječenje isto tako budu javni, kako bi se znalo za koju namjenu se troši novac koji se prikuplja organizovanjem humanitarnih akcija. Legitimno je pravo organizovati humanitarnu akciju jer pored troškova liječenja i smještaja jednog od roditelja uz dijete, koje finansira Fond solidarnosti, postoje i mnogi drugi troškovi. Zato je važno da se naglasi u koju svrhu se prikupljaju sredstva", istakla je Vučkovićeva.

Ona je apelovala da se humanitarne akcije pokreću onog momenta kada Fond solidarnosti završi svoje procedure i javnost upozna sa svim bitnim detaljima o tome šta Fond za konkretno dijete finansira.

Dodala je da je zahvaljujući društveno odgovornim kompanijama Fond uspio da obezbijedi poklone za djecu koja se nalaze na liječenju.

Naime, "Mybook" će mališanima poklanjati slikovnice, dok će "Tropic" poklanjati dekice kako bi na ovaj način djeci uputili poruku da imaju podršku i da ih neko bodri.

Na računu oko 10,5 miliona KM

U Fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje stanja, oboljenja i povreda djece u inostranstvu su saopštili da je stanje na računu Fonda 23. decembra iznosilo oko 10.414.000 maraka, te da povjerenje u ovaj fond raste.

Kako navode, Fond solidarnosti je od početka rada do danas finansirao liječenje za 149 djece, a neka liječenja su produžavana nekoliko puta.

"U ovoj godini je finansirano liječenje i dijagnostika za 86 djece, a za 11 mjeseci ove godine Fond je ostvario prihode u iznosu od oko 6,5 miliona KM, što je za 7,4 odsto više u odnosu na isti period prošle godine", ističu u Fondu.

Dodali su da su prihodi od lokalnih zajednica oko 136.000 maraka, dok je prihod od kupovine luksuznih automobila 197.000 KM, a za najskuplje liječenje u ovoj godini je izdvojeno 290.000 evra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije