Društvo

Nisi sama – Kompanija Meridianbet ima važnu poruku za sve žene žrtve nasilja

Nisi sama – Kompanija Meridianbet ima važnu poruku za sve žene žrtve nasilja
Foto: Ustupljena fotografija | Nisi sama – Kompanija Meridianbet ima važnu poruku za sve žene žrtve nasilja

Ulica, radno mjesto, dom...

Četiri od pet žena doživjelo je neki oblik nasilja na javnom mjestu. Seksualno ili fizičko nasilje pogađa svaku treću ženu, dok je svaka peta doživjela nasilje na internetu. Čak 50% žena iskusilo je neki vid seksualnog uznemiravanja na poslu! Nasilje nad ženama se manifestuje na različite načine i oblike, i ne čini ga samo fizičko.

Prijavi nasilje! Tiče se svakog od nas. Pozovi 1264 (Republika Srpska) ili 1265 (Federacija BiH) i potraži pomoć za sebe ili žrtvu koju poznaješ.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se svakog 25. novembra, a statistika je zabrinjavajuća. Poražavajuća je činjenica da iz godine u godinu raste broj prijavljenih slučajeva nasilja u porodici i da SOS telefoni bilježe sve više poziva žrtava nasilja. 

Porodično nasilje i nasilje nad ženama dolazi u različitim oblicima, najčešće je teško uočljivo i predstavlja jedno od najzastupljenijih oblika nasilja na svijetu.

Navikli smo da se o njemu govori tek kada dospije u centar medijske pažnje, poprimi ozbiljne posljedice ili postane još jedna tragična vijest iz crne hronike.

Život u strahu, sa odsustvom samopoštovanja i samopouzdanja, znači i da se žene teško odlučuju da zatraže pomoć ili prijave nasilje. Nasilje nad ženama ne smije biti tabu tema, niti problem žrtve.

Prijavi nasilje! Tiče se svakog od nas. Pozovi 1264 (Republika Srpska) ili 1265 (Federacija BiH) i potraži pomoć za sebe ili žrtvu koju poznaješ. 

Kompanija u kojoj dame imaju glavnu riječ

Meridianbet sopstvenim primjerom i modelom poslovanja na više od 30 svjetskih tržišta pokazuje da joj je ravnopravnost korporativna politika, a ne skup lijepo napisanih riječi, a rodnu ravnopravnost shvata kao svakodnevnu borbu za podizanje standardaa za ekonomsko osnaživanje žena.

Kao dominantno tehnološka kompanija i mjesto za talente, menadžment kompanije Meridianbet čini više od 55% žena, što znatno premašuje najnaprednije DE&I metrikei standarde. Ovaj broj je još veći na tržištima Afrike i Južne Amerike, gdje dame vode neke od glavnih sektora u 62%, odnosno 56% slučajeva.

Dame su proporcionalno zastupljene u svim segmentima poslovanja – HR, marketing, maloprodajna mreža, razvoj softvera, što pokazuje da rodna ravnopravnost nije moguća bez ekonomskog osnaživanja žena.

Slogan UN „Rodna ravnopravnost danas za održivu budućnost sutra“ je svakodnevna praksa u Meridianbet.

Nasilje nema opravdanje, prijavite nasilnike!

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije