Društvo

Pratite nas na Google news

Nisveta zbrinuta kod brata u Sloveniji

Nisveta zbrinuta kod brata u Sloveniji
Foto: N.N. | Nisveta zbrinuta kod brata u Sloveniji
Zlatan Čekić

SANSKI MOST - Nisveta Dulić (11), djevojčica s Daunovim sindromom iz Sanskog Mosta, koja je prije nekoliko dana ostala bez oca, a prije pet godina bez majke, zbrinuta je kod brata u Sloveniji.

"Hvala svima koji su brinuli o Nisveti, ona je sada zbrinuta, na sigurnom je i od sada je njen život moja briga", poruka je koju je poslao djevojčicin brat Ismet. Ovaj mladić inače već nekoliko godina živi i radi u Sloveniji, gdje je zasnovao i porodicu.

Kako saznajemo, Centar za socijalni rad u Sanskom Mostu dodijelio je bratu po hitnom postupku starateljstvo nad djevojčicom i ona je bez problema prešla u Sloveniju. 

"Zahvaljujući  Centru za socijalni rad u Sanskom Mostu, koji je po hitnom postupku odreagovao, prikupljena je sva potrebna dokumentacija i naša Niki je s bratom bez problema prešla u Sloveniju i boravi u njegovoj porodici, gdje je potpuno obezbijeđena. Svakodnevno smo u kontaktu. Niki vam svima šalje pozdrave", stoji na Facebook stranici Centra "Nada", u čiji je rad djevojčica bila uključena.

O teškoj sudbini ove porodice "Nezavisne" su pisale u nekoliko navrata, jer su živjeli na rubu siromaštva te su im često nedostajale elementarne životne potrepštine. Dulići od imovine imaju malu kuću u naselju Krkojevci, čija je izgradnja započeta prije proteklog rata, ali nikada do kraja nije dovršena. Otac je bio nezaposlen te su živjeli od skromne socijalne pomoći koju je djevojčica dobijala, ali ta sredstva nisu mogla biti dostatna za pristojan život. Nisveta je bila uključena u programe socijalne rehabilitacije u okviru Centra "Nada" u Sanskom Mostu, u procesu edukacije i prilagođavanja društvenom okruženju veoma je napredovala, a pohađala je i Osnovnu školu "Mahala", gdje je završila peti razred.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije