Društvo

Nomadi ostavljaju nered iza sebe, poljoprivrednici ogorčeni

Nomadi ostavljaju nered iza sebe, poljoprivrednici ogorčeni
Foto: Zlatan Čekić | Nomadi ostavljaju nered iza sebe, poljoprivrednici ogorčeni

SANSKI MOST - Poljoprivredni proizvođači na području općine Sanski Most ponovo su se oglasili povodom nomadskih stada koja vrše ispašu na području ove lokalne zajednice i šire, te od nadležnih institucija zahtijevaju da se ograniči ova praksa i zaštite njihove parcele.

Posebno su ogorčeni zbog toga što nomadi na prostorima koje napuštaju ostavljaju veliki nered, gomile smeća i posebno odbačenu ošišanu vunu, što može predstavljati veliki problem kada je riječ o napasanju ostale stoke. Navode kako nomadi kupaju ovce na lokalnim izvorima i rječicama, te se plaše mogućnosti njihovog zagađenja. Predsjednik Saveza lokalnih poljoprivrednih udruženja u ovoj općini Husein Selimović ističe kako je odluka o zabrani o nomadskoj ispaši donesena prije nekoliko godina i da je još na snazi, ali se ne primjenjuje u praksi. 

Jedan od poljoprivrednih proizvođača koji trpi štetu usljed nomađenja je Enes Tatarević iz sela Fajtovci, koji veliku površinu zemljišta sije žitaricama i kulturama koje se koriste kao stočna hrana.

"Prošle godine sam imao probleme sa divljim svinjama koje su pustošile kukuruz, a potom su ovce dovršile posao. Dovoljno je da samo naiđe stado od nekoliko stotina ovaca i naprave belaj, a ne možeš stalno stražariti i biti prisutan na terenu", kaže Tatarević, dodajući kako je u prošlosti imao brojne probleme s nomadima.

Na području sanske općine najprisutnija su nomadska stada s područja srednje Bosne, a u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove kažu kako nomadi koji uđu na područje neke od lokalnih zajednica u Unsko-sanskom kantonu moraju imati ugovor o zakupu zemljišta ukoliko žele da napasaju svoja stada.

Dodaju da je protiv njih veoma teško primijeniti zakonske sankcije budući da su u neprestanom pokretu.

"Kada inspektori dođu na lice mjesta, nomadi već nisu tamo. Sem toga, riječ je o planinskim područjima gdje su putevi neprohodni i gdje je veoma teško stići na vrijeme i sve to otežava djelovanje inspektora", kažu u inspekciji. Još jedna od opasnosti koja prijeti usljed nekontrolisanog nomađenja jeste pojava i širenje zaraznih bolesti jer je mahom riječ o stadima koja nisu obuhvaćena veterinarskom i zdravstvenom kontrolom.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije