Društvo

Pratite nas na Google news

Notari nemaju interesa da otvore kancelariju

Notari nemaju interesa da otvore kancelariju
Foto: Ilustracija | Notari nemaju interesa da otvore kancelariju
Ljiljana Radić

BANJALUKA - U Republici Srpskoj veliki broj opština nema notare iako je to planom nadležnih institucija predviđeno.

Tako su od 86 planiranih notarskih mjesta postavljena samo 52 iako je konkurs raspisan prije osam godina. Razlog tome je što advokati, ljudi iz pravosuđa ili oni koji imaju notarski ispit nemaju interesa da apliciraju jer ne mogu pokriti troškove koje kancelarija s minimalno dva radnika zahtijeva.

Slada Ivelić, predsjednik Notarske komore RS, rekla je da ima devet nepopunjenih notarskih sjedišta: Čelinac, Kneževo, Srbac, Srebrenica, Lopare, dok su za Vlasenicu, Šekoviće i Miliće planirana dva notara odlukom Vlade RS, ali je to ostalo nepopunjeno.

"I tu se nikad niko nije javio, kao ni u Rogatici na jedno mjesto, te za jedno notarsko mjesto koje bi obuhvatilo Nevesinje, Gacko, Istočni Mostar", objasnila je ona.

Građani koji imaju potrebu za notarskim uslugama, pojasnila je Ivelićeva, mogu da idu u najbliže notarsko sjedište.

"Recimo, u Čelincu je raspisan konkurs. Na početku uspostavljanja Notarijata prijavila se jedna koleginica, ali je ubrzo odustala prije nego što je pristupila poslu, jer tamo nema gradnje, nema privrede, nema ni dovoljno stanovnika, pa ta kancelarija ne bi opstala, jer se mnogo više gradi u susjednoj Banjaluci, koja ima 13 notara od planiranih 20, ili u Kotor Varošu, u kojem je planirano mjesto i popunjeno", istakla je Ivelićeva.

"Kod kolege koji je radio u Srpcu, njegovo notarsko mjesto je bilo neodrživo i on jednostavno nije mogao da radi, zatvorio je kancelariju i premjestio se u drugo sjediše. Kneževo, na primjer, nikad neće imati notarsko sjedište", rekla je Ivelićeva.

O tome za koje opštine će biti raspisano notarsko mjesto odlučuju Vlada RS i resorno ministarstvo pravde.

Ivelićeva ističe da čak ni za jedno notarsko mjesto koje podrazumijeva više opština nema interesa.

"Za opštine Mrkonjić Grad, Šipovo, Jezero, Istočni Drvar, Drinić, Kupres, Ribnik, planirana su dva notara, ali one imaju samo jednog, i to u Mrkonjić Gradu", zaključila je Ivelićeva.

Podsjećamo, notari su upozoravali da, iako je prošla skoro decenija od uspostavljanja Notarijata u RS, mnogi građani imaju dileme u vezi s tim šta su nadležnosti notara, te da imaju predrasude o njima.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije