Društvo

Notarijat u RS obilježava 10. rođendan

Notarijat u RS obilježava 10. rođendan
Foto: Ilustracija | Notarijat u RS obilježava 10. rođendan

BANJALUKA - Notarska služba u Republici Srpskoj u ovoj godini obilježava deceniju svog postojanja.

Povodom tog značajnog jubileja, u ovoj godini će Notarska komora RS organizovati niz manifestacija kojima će za cilj biti da se široj javnosti predstavi značaj i uloga notarijata.

"Kako je ocijenjeno u Ministarstvu pravde RS, za 10 godina postojanja, služba notarijata je opravdala svoju funkciju rasterećenja pravosuđa i povećanja stepena pravne sigurnosti u oblastima koje su u nadležnosti notara. Stoga RS pretenduje da razvija i unapređuje ovu službu", saopšteno je iz Notarske komore RS.

Kako se dodaje, uvođenjem notarske službe, kao javne službe, spriječene su mnoge negativne pojave u oblasti prometa nekretnina i upisa prava na nekretninama u javnim knjigama, a u oblasti prava privrednih društava, država je legitimno naplatila poreze i druge javne prihode.

U saopštenju se dodaje da se putem notarske službe uspješno vodi borba protiv pranja novca u onim oblastima za koje su nadležni notari.

"Svojevrsno priznanje notari u RS su dobili i od Međunarodne unije notara (U.I.N.L.) koja ih je 2. oktobra 2010. godine primila u svoje punopravno članstvo", navodi se u saopštenju koje potpisuje Slada Ivelić, predsjednik Notarske komore RS.

Notarska komora RS, dodaje se, putem svojih predstavnika ima značajno učešće u radu Međunarodne unije notara i na taj način posredno prati rad međunarodnih organizacija u kojima aktivno učestvuje Međunarodna unija notara. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije