Društvo

Pratite nas na Google news

Nova dozvola za IDDEEA, gradnja i dalje upitna

Nova dozvola za IDDEEA, gradnja i dalje upitna
Foto: N.N. | Nova dozvola za IDDEEA, gradnja i dalje upitna
Uroš Vukić

BANJALUKA - Iako se spekulisalo da bi Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) mogla izgubiti 1,4 miliona KM zbog isteka građevinske dozvole za gradnju objekta u Banjaluci, to se, po svemu sudeći, neće desiti jer će joj grad Banjaluka bez dodatnih troškova izdati novu dozvolu.

"Izdaćemo novu građevinsku dozvolu bez dodatnih troškova po IDDEEA. Ne radi se o produženju važenja dozvole, već o novoj, jer po zakonu nije moguće produžiti", potvrdio je za "Nezavisne" Slobodan Stanarević, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje u banjalučkoj Gradskoj upravi.

I u IDDEEA su nam potvrdili da su tražili novu dozvolu, ali nisu mogli reći kada se mogu očekivati konkretni radovi na ovom projektu o kojima se "ozbiljno" priča više od pet godina. U vezi s tim projektom postoje i odluke Savjeta ministara BiH, a čak je i novac obezbijeđen, međutim zbog raznih opstrukcija sve je još na čekanju.

"Jedan dio političara, uglavnom bošnjačkih, opstruiše čitav projekat uz obrazloženje da IDDEEA kao državna agencija ne može graditi objekat na zemlji koja je u vlasništvu RS. Navodno ni Pravobranilaštvo BiH nije dalo svoju saglasnost na to, tako da je sve na čekanju", ispričao je izvor "Nezavisnih" blizak IDDEEA.

Umjesto da gradi objekat na lokaciji nekadašnje kasarne u Trapistima, IDDEEA je nedavno promijenila svoju lokaciju i iz zgrade koja se nalazi nedaleko od zgrade Vlade RS preselila se u nekadašnje prostorije Centralne banke u zgradi "Ekvator" u centru Banjaluke. Pojedine informacije govore da je moguće da IDDEEA čak i kupi poslovne prostore u Banjaluci, ali će joj za to biti neophodna saglasnost Savjeta ministara BiH, što je teško očekivati.

Podsjećanja radi, IDDEEA je građevinsku dozvolu na rok od tri godine za gradnju objekta u Banjaluci vrijednog više od 22 miliona KM dobila još u novembru 2014. godine. Nakon toga u 2015. godini IDDEEA je čak i raspisala tender za izvođača radova, ali je on nakon izbora izvođača radova i žalbi poništen po odluci Kancelarije za razmatranje žalbi BiH.

Savjet ministara BiH ove probleme IDDEEA nije želio da razmatra, a materijale u vezi sa gradnjom zgrade u Banjaluci nekoliko puta je skidao sa sjednica dnevnog reda. IDDEEA u suštini traži da Savjet ministara prvobitni rok programa kapitalnih ulaganja za period od 2011. do 2014. godine pomjeri na 2018. godinu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije