Društvo

Nova kriza na državnoj granici: Migranti zaprijetili da će naredni put doći u većem broju

Nova kriza na državnoj granici: Migranti zaprijetili da će naredni put doći u većem broju
Foto: N.N. | Nova kriza na državnoj granici: Migranti zaprijetili da će naredni put doći u većem broju

VELIKA KLADUŠA - Grupa od oko 200 migranata koji borave na području Velike Kladuše, zaustavljena je danas na graničnom prelazu Maljevac i ovo je već drugi put kako oni pokušavaju da pređu preko državne granice u susjednu Hrvatsku.

Pokušaj migranata osujetili su brojni pripadnici Granične službe BiH, koji su ih uz pomoć pripadnika policije USK blokirali na sporednom putu kojim se dolazi do pomenutog graničnog prelaza. Kako saznajemo, migranti su ovom prilikom ukazali na neizdržive uslove boravka u šatorskom kampu u naselju Trnovi, nekoliko kilometara od Velike Kladuše.

Zatražili su da im se što prije omogući prolazak u zemlje Evropske unije te su zaprijetili kako će naredni put doći u mnogo većem broju i da ih tada niko neće spriječiti u njihovoj namjeri. Nakon kraćeg zadržavanja, oni su se ponovo vratili u pomenuti šatorski kamp u kojem borave, a prema informacijama iz policije nikakvi incidenti nisu zabilježeni. Inače, pomenuta dešavanja pratile su jake policijske snage s hrvatske strane granice, a čitav prostor su nadlijetali helikopteri i dronovi.

"Sve je okončano bez većih problema, granični prelaz nije bio blokiran i saobraćaj se nesmetano odvijao zaobilaznim pravcima“, rekla je portparol MUP-a USK, Snježana Galić. Ona je potvrdila da je istovremeno s dešavanjima u Velikoj Kladuši, veća grupa migrantskih porodica s djecom iz Hotela „Sedra“ kod Cazina, gdje su smješteni, pješice krenula ka Bihaću.

U grupi se, kako saznajemo, nalazi stotinak osoba, a u ovom trenutku nije jasno kakve su njihove namjere. „Prepostavljamo kako su se zaputili prema graničnom prelazu Izačić, ali to u ovome trenutku ne možemo sa sigurnošću reći. U svakom slučaju mi pratimo njihovo kretanje“, rekla je Galićeva.

Prema nekim procjenama, broj migranata koji se trenutno nalaze na području USK mogao bi biti i do 10 hiljada, a najviše ih je na poručju Bihaća i Velike Kladuše. U poslednjih nekoliko sedmica značajno je povećan priliv inostranih stranih državljana na ove prostore, a prema izjavama iz policije dnevno ih dolazi i više od stotinu. Migranti žele da prežu državnu granicu s Hrvatskom i nastave put u zemlje zapadne Evrope što je njihov krajnji cilj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije