Društvo

Nova njemačka vlada želi više radnika, konzulati uvode lutriju

Nova njemačka vlada želi više radnika, konzulati uvode lutriju
Foto: Pixabay | Nova njemačka vlada želi više radnika, konzulati uvode lutriju

SARAJEVO, BERLIN - Dok nova njemačka vlada, koja bi uskoro trebalo da bude formirana, najavljuje ukidanje rokova za zapošljavanje nekvalifikovane radne snage sa zapadnog Balkana i generalno povećanje doseljavanja radnika iz našeg regiona, ambasade i konzularna predstavništva Njemačke na zapadnom Balkanu uvode sistem lutrije, jer su pretrpani zahtjevima koje ne mogu stići obraditi.

Naime, od danas će se zainteresovani za rad na nekvalifikovanim poslovima u Njemačkoj sa zapadnog Balkana, koji se žele zaposliti preko Pravila za zapadni Balkan, morati prijaviti na sistem lutrije kako bi pokušali dobiti termin za vizu.

Istovremeno, nova vlada ne samo da želi nastaviti s doseljavanjem radne snage, nego želi ukinuti ograničenja od 25.000 zahtjeva godišnje, koje je uvela sadašnja vlada na čelu s Angelom Merkel, ali i olakšati doseljavanje radnika i u ostalim kategorijama, poput izdavanja plave karte.

U Ambasadi Njemačke u Sarajevu su nas uputili na obavještenje na njihovom sajtu, a u kojem se zainteresovane strane obavještavaju na koji način mogu ući u doboš za izvlačenje termina za predavanje dokumentacije za dobijanje vize.

"Postupak izvlačenja će biti održan u 51. kalendarskoj sedmici u Ministarstvu vanjskih poslova u Berlinu pod nadzorom više osoba. Nakon toga će izvučene osobe još u decembru 2021. biti obaviještene od strane Ambasade kada je njihov termin u januaru 2022. Sve registracije koje su izvršene od 1. do 17. decembra 2021. će učestvovati u postupku izvlačenja. Dakle, ranije izvršena registracija nema prednost u odnosu na onu koja je uslijedila kasnije u periodu od 1. do 17. decembra 2021", objašnjavaju oni.

To znači da svi koji su već dobili termine neće moći pristupiti u Ambasadu, nego će morati okušati sreću putem doboša i nadati se da će njihovo ime biti izvučeno, čime će steći pravo da mogu da predaju dokumentaciju.

Iako nismo uspjeli zvanično saznati šta je razlog uvođenja ovog neobičnog načina za zakazivanje termina, iz ranijih razgovora i izazova s kojima se suočava njemačka administracija i u ambasadama i u Njemačkoj, može se zaključiti da je osnovni razlog nedostatak osoblja koje obrađuje ove zahtjeve.

Jedan od problema je i ogroman broj zahtjeva za azil lica pristiglih u Njemačku na posljednjem migratornom talasu, pa su službe pretrpane zahtjevima izbjeglica i azilanata koji se nalaze u Njemačkoj i u postupku su dobijanja azila i dobijanja papira za radne dozvole za one kojima je azil odobren.

Podsjećanja radi, Njemačka je i uvela Pravilo za zapadni Balkan 2015. godine kako bi rasteretila azilski sistem Njemačke.

Drugi mogući razlog je zabrinutost Njemačke da bi preveliki odliv radne snage sa zapadnog Balkana mogao oslabiti države u regionu i dovesti do ozbiljne ekonomske i socijalne krize, a što bi onda imalo i negativne posljedice po EU.

Osim što nova vlada, koju će predvoditi socijaldemokrata Olaf Šolc, želi ukidanje ograničenja za doseljavanje nekvalifikovanih radnika, oni žele plavu kartu proširiti i na nefakultetska zanimanja, što bi dodatno olabavilo pravila za doseljavanje stručne snage, koja su regulisana Zakonom o doseljavanju stručne radne snage, koji je usvojen prošle godine.

Pretpostavka je da će sav ovaj dodatni posao pasti na pleća postojećeg osoblja u ambasadama i njemačkim službama za rad, pa se novouvedena lutrija može shvatiti kao indirektno upozorenje Vladi Njemačke da su na izmaku snaga.

U prilog tome može poslužiti i činjenica da je Vlada Njemačke, odnosno Ministarstvo rada, obećalo preuređenje konzularnih predstavništava, modernizaciju rada i uklanjanje uskih grla kako bi se olakšala obrada zahtjeva, ali se čini da ove mjere, po svemu sudeći, nisu urodile plodom.

Takođe, Vlada Njemačke je suočena s velikim pritiskom udruženja poslodavaca koji godinama upozoravaju da ne mogu naći potrebnu radnu snagu na tržištu Njemačke i EU.

Vlada Merkelove je oklijevala da izađe u susret poslodavcima jer su se bojali ekstremno desničarske opozicije Alternative za Njemačku, koja je u proteklih nekoliko izbornih ciklusa preotela dio glasača njemačkim konzervativcima, a jedan od glavnih izbornih slogana njemačkih neonacista je neutemeljena tvrdnja da vlada Merkelove ukida radna mjesta Nijemcima kako bi zapošljavala strance.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije