Društvo

Pratite nas na Google news

Nova pješačka staza na Kozari jedinstvena u regiji

Nova pješačka staza na Kozari jedinstvena u regiji
Foto: Srna | Nova pješačka staza na Kozari jedinstvena u regiji
N.N.

PRIJEDOR - Na Kozari je danas otvorena nova pješačka staza duga 4,2 kilometra, koja dijelom ima i stjenovitu dionicu, po čemu je jedinstvena u regiji.

Stazu Rajkovići-Planinarski dom Kotlovača-Bijeli kamen-Zečiji kamen simbolično je otvorilo četrdesetak članova Planinarskog društva "Klekovača" iz Prijedora, koji su sa vodičem prošli novom putanjom.

Nosioci projekta uređenja Nacionalnog parka "Kozara" su prijedorsko planinarsko društvo i Evropska asocijasija za zaštitu na otvorenom (EOCA).

Direktor Nacionalnog parka Dragan Romčević rekao je Srni da stazu čini posebnom via ferata (čelični put), odnosno dio staze koji se nalazi na stijeni.

"Via ferata je osigurana planinarska staza kojom se, uz pomoć sajle i metalnih gazišta, prelaze nepristupačne stjenovite dionice. Naša via ferata dužine je 26 metara i nalazi se na stijeni Bijelog kamena. Ovo je prva takva staza u regiji, a posjetiocu pruža adrenalinsko uzbuđenje", istakao je Romčević.

Prema njegovim riječima, via ferata se koristi isključivo sa alpinističkom opremom uz prisustvo instruktora ili iskusnog alpiniste, namijenjena je svima koji nemaju alpinističkog iskustva, a žele da pokušaju penjanje po stijenama.

Svi učesnici današnje promotivne ture na novoj stazi saglasni su u ocjeni da je ovo bio jedinstveni događaj i da će ga ponoviti.

U sklopu projekta uređenja Nacionalnog parka zasađeno je i 1.500 sadnica tise - ugrožene i rijetke biljne vrste na planini Kozari.  

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije