Društvo

Novalić najavio nabavku 1,5 miliona vakcina

Novalić najavio nabavku 1,5 miliona vakcina
Foto: Arhiva / Ilustracija | Novalić najavio nabavku 1,5 miliona vakcina

SARAJEVO - Premijer Federacije BiH (FBiH) Fadil Novalić na današnjoj sjednici Doma naroda FBiH rekao je da ovaj entitet pregovara kroz tri kanala za nabavku vakcina, te da je izvjesna nabavka 1,5 miliona vakcina.

Jedan kanal se odnosi na ruski Sputnjik V gdje se ide u nabavku zajedno sa Kantonom Sarajevo, a u pitanju su predugovorne radnje za obezbjeđivanje 500.000 vakcina.

"Kanton Sarajevo radi aktivnosti, a mi ćemo glavninu finansijske konstrukcije", naveo je Novalić.

Za drugi kanal je rekao da je u pitanju vakcina kompanije AstraZeneca koja se proizvodi na 42 mjesta na svijetu, ali je uvijek Engleska vlasnik, pa je potrebno dobiti dozvolu engleske Vlade, što je urađeno direktnom komunikacijom.

"Za ugovor morate dobiti dozvolu i indijskog premijera. Sljedeći korak je da odredimo veletrgovca", naveo je Novalić.

On tvrdi da je taj poziv otvoren prošlog četvrtka, a biće zatvoren već sutra i to pitanje može biti izvjesno već u ponedjeljak.

Novalić je ocijenio da je nabavka vakcina iz Indije najbrža.

Treći kanal je prema kineskom "Sinofarmu", a Novalić ističe da su od šest koraka, oni na petom.

"Veletrgovca smo već odabrali i to je 'Hercegovinalijek'. Sljedeći korak potpisivanje ugovora u kojima će stajati cijena i kada vakcine stižu", rekao je Novalić i dodao da je riječ o 500.000 doza vakcine.

On je istakao da su ova tri kanala sasvim izvjesna, a četvrti, koji je za sada otpao, bila je nabavka vakcina američkih kompanija Pfizer, Moderna i Johnson&Johnson i dodao da je to posao koji će isključivo raditi sa nivoa BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije