Društvo

Zbog neizdavanja fiskalnih računa izrečene kazne od 12.100 KM

Zbog neizdavanja fiskalnih računa izrečene kazne od 12.100 KM
Foto: banjaluka.rs.ba/Arhiva | Nove kazne za neizdavanje fiskalnih računa

BANJALUKA - Tržišna inspekcija Republike Srpske je izrekla kazne od 12.100 KM za 32 poslovna subjekta koja nisu uredno izdavala fiskalne račune. U prošloj sedmici kontrolisano je 140 subjekata, saopšteno je iz Inspektorata.

Iz Inspektorata dodaju da se neizdavanje računa najčešće konstatuje u objektima koji se bave prometom (ne)prehrambene robe, prodavnice mješovitom robom, prodavnice tekstila i konfekcije, kao i u bifeima, kafićima, roštiljnicama i drugim ugostiteljskim objektima.

"U 17 kontrola utvrđene su druge nepravilnosti koje su se odnosile na vođenje poslovnih knjiga, nebaždarena mjerila, porijeklo robe, formiranje cijena, te su i po tom osnovu izrečene kazne od 9.300 KM", navodi se u saopštenju.

Iz Inspektorata podsjećaju da je Zakonom o trgovini propisana obaveza trgovca da kupcu za svaku prodatu robu ili izvršenu uslugu mora izdati račun.

"Subjekti koji ne izdaju račune predstavljaju nelojalnu konkurenciju privrednicima koji poštuju zakon i izmiruju sve poslovne obaveze, te će tržišna inspekcija nastaviti pojačane aktivnosti na kontroli prometa robe i usluga i poštovanja obaveze izdavanja računa za kupljeno", poručili su iz Inspektorata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije