Društvo

Nove mjere u KS: Dozvoljen rad ugostiteljima i u zatvorenom, dio učenika u klupama

Nove mjere u KS: Dozvoljen rad ugostiteljima i u zatvorenom, dio učenika u klupama
Foto: Anadolija | Nove mjere u Kantonu Sarajevo: Dozvoljen rad ugostiteljima do 20 časova
N.N.

SARAJEVO - Odlukom Vlade Kantona Sarajevo donesene su nove mjere, a posebna novina je da se dozvoljava rad ugostiteljskim objektima do 20 sati, uz prisustvo maksimalno 20 osoba u objektu.

Nove mjere dozvoljavaju rad kladionicama, fitnes centrima, teretanama, spa centrima, javnim bazenima uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera.

"Dozvoljava se rad ugostiteljskim subjektima sa radnim vremenom do 20 sati, uz prisustvo maksimalno 4 osobe za jednim stolom, a 20 osoba u objektu, uz poštivanje svih higijensko-epidemioloških mjera", navodi se.

Dozvoljava se rad fitness centara i teretana, računajući da je za svaku osobu potrebno 7 kvadratnih metara neto, sa ne više od 20 lica u njima, prenose federalni mediji.

"Dozvoljava se rad wellness i spa centara računajući da je za svaku osobu potrebno 7 metara kvadratnih neto, također sa ne više od 20 lica u njima. Dozvoljava se rad javnih bazena, uz poštivanje svih higijensko-epidemioloških mjera", saopšteno je iz Vlade KS.

Dosad je mjerama bio dopušten rad ugostiteljskih objekata samo u baštama i terasama, a ovim se uz ograničenja dopušta i rad u zatvorenim prostorima.

Ove mjere stupaju na snagu danom donošenja, primjenjivaće se od 22.04.2021. godine, do 03.05.2021. godine do 5 sati ujutro.

Učenici razredne nastave od prvog do četvrtog, odnosno petog razreda, i učenici sedmog i osmog razreda predmetne nastave javnih i privatnih osnovnih škola u Kantonu Sarajevo od ponedjeljka, 26. aprila, nastavu će pratiti u školama.

Učenici ostalih razreda predmetne nastave nastavljaju pohađati nastavu onlajn, saopšteno je iz Vlade Kantona Sarajevo.

Visokoškolskim ustanovama se preporučuje izvođenje nastave u online sistemu, dok je u prostorijama visokoškolskih ustanova dozvoljena realizacija nastavnog procesa u grupama do 20 osoba, uz obavezno pridržavanje svih higijensko-epidemioloških mjera propisanih od nadležnih organa i institucija.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije