Društvo

Nove preporuke školama u Federaciji BiH

Nove preporuke školama u Federaciji BiH
Foto: Fena/Arhiva | Nove preporuke školama u Federaciji BiH

SARAJEVO - Krizni štab federalnog Ministarstva zdravstva je, zbog pogoršanja epidemiloške situacije u vezi s virusom korona, izdao nove preporuke školama u smislu da se nastavnička vijeća i roditeljski sastanci održavaju onlajn.

"Doradili smo neke mjere, dali smo upute nastavnicima i učiteljima da ne održavaju nastavnička vijeća, da izbjegavaju okupljanja u zbornici, u hodnicima i da roditeljske sastanke održavaju online ili u manjim grupama", kazao je Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva.

Istakao je da je Krizni štab FBiH dobio određen broj upita kada su u pitanju posjete socijalnim ustanovama, gdje borave djeca i stariji, te zatvorima.

"Kroz našu naredbu, mi smo dali mogućnost posjete, ali sve te ustanove moraju napraviti krizni plan i ispoštovati opšte epidemiološke mjere prilikom posjeta", kazao je Čerkez.

Dodaje da je Krizni štab na sjednici u četvrtak razgovarao i o tome kako omogućiti publiku za sportove koji se odvijaju na otvorenom.

"Pokušavamo da vidimo kako bismo mogli da omogućimo posjetu gledalaca. To bi bilo eksperimentalno. Realno, mali je rizik na tribinama. Rizik predstavlja situacija prije i poslije utakmica", kazao je Čerkez te najavio i otvaranje pozorišta.

Apelovao je na građane da se pridržavaju četiri osnovna pravila: nošenje maske, distancu, ličnu higijenu, te zamolio građane da ne dolaze na posao ako imaju temperaturu, ako su malaksali ili imaju respiratorne probleme.

"Obratite se ljekaru, uvjerite se da nemate virus, jer sve drugo je opasnost za vaše kolege", kazao je Čerkez.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije