Društvo

Nove stanove dočekalo 15 izbjeglica i povratnika

Nove stanove dočekalo 15 izbjeglica i povratnika
Foto: Ustupljena fotografija | Nove stanove dočekalo 15 izbjeglica i povratnika

ROGATICA - U okviru Regionalnog stambenog programa izgrađena je zgrada za izbjeglice, raseljena lica i povratnike u Gračanici kod Rogatice, u koju se danas uselilo 15 osoba.

Tim povodom je Sevlid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, istakao da je Državni projekat stambenog zbrinjavanja u okviru ovog programa jedan od najvećih i najuspješnijih projekata ove vrste u BiH.

Podsjetio je da je do sada završeno 2.600 stambenih jedinica, od čega je 1.770 kuća i 830 stanova širom zemlje, a da će završetkom kompletnog programa biti osigurano stambeno zbrinjavanje oko 10.000 najugroženijih izbjeglica, raseljenih lica i povratnika.

"Uz obezbjeđivanje dostojanstvenog doma ugroženim porodicama ovaj projekat ima i dodatnu vrijednost, jer je ujedinio cijelu zemlju, vlasti od državnog do lokalnog nivoa, s ciljem rješavanja ovog dugogodišnjeg problema. Naravno, ovaj projekat ne bi postojao da nije bilo naših donatora i zato zahvaljujem našim prijateljima: EU, SAD, Njemačkoj, Norveškoj, Švicarskoj, Italiji, Danskoj, Turskoj i drugim zemljama. Hvala i entitetskim jedinicama za implementaciju i lokalnim zajednicama na njihovom učešću, ali i svima koji su marljivo i vrijedno radili na provođenju ovog programa, uključujući i naše saradnike", kazao je Hurtić.

Naglasio je da je njegov cilj da se do kraja mandata zatvore svi kolektivni centri i alternativni smještaji u Bosni i Hercegovini te najavio da je zajedničko opredjeljenje da krenu u realizaciju novog projekta - CEB III.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije