Društvo

Novi Grad: Vijećnica u novom ruhu

Novi Grad: Vijećnica u novom ruhu
Novi Grad: Vijećnica u novom ruhu

NOVI GRAD - Gradska vijećnica u Novom Gradu, koju su oštetila ratna dejstva, zemljotresi i zub vremena, nakon rekonstrukcije, u petak je svečano otvorena.

Impresivno zdanje, sagrađeno davne 1888. godine, presijecanjem vrpce otvorili su Peter Sorensen, specijalni predstavnik Evropske unije (EU) u BiH, Željka Cvijanović, premijer RS, i Snježana Rajilić, načelnik ove lokalne zajednice.

Rajilićeva je podsjetila da je ovaj objekat bio u ruševnom stanju, te da se u građevinu do revitalizacije gotovo nije moglo ući. Gradska vijećnica, naglasila je Rajilićeva, u narednom periodu će da bude sjedište Zavičajnog muzeja, lokalne Turističke organizacije, te Gradske kafane.

"Gradska vijećnica sanirana je zahvaljujući EU, Evropskoj komisiji, Vladi RS i Ministarstvu prosvjete i kulture RS, Ministarstvu civilnih poslova BiH, te Republičkom zavodu za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS", kazala je Rajilićeva.

Cvijanovićeva je rekla da je riječ o veoma značajnom projektu, odnosno da obnovljeni objekat predstavlja jedno od glavnih obilježja RS i Novog Grada.

"Izražavam nadu i optimizam da ćemo u budućnosti biti u prilici da vidimo što više takvih projekata, uz podršku i angažman EU", rekla je Cvijanovićeva.

Sorensen je istakao da je ovaj projekat koštao milion evra, od ukupno 13 miliona, koliko je EU od 2008. godine uložila u obnavljanje kulturnog nasljeđa BiH.

"Vrlo je jasno zašto smo se odlučili na ovaj projekat. Njegovanjem kulturnog nasljeđa pokazujemo poštivanje prema svojim gradovima. Vijećnica je jako bitna zbog turizma, ali je ovaj projekat obnove važan i zbog same funkcionalnosti objekta", podvukao je Sorensen.

Sredoje Nović, ministar civilnih poslova BiH, rekao je u petak na svečanosti u Novom Gradu da mogu da budu srećni svi koji poštuju kulturu na ovim prostorima.

"Ova zgrada spada u red najvrednijih kulturnih spomenika ne samo u BiH, već i u Evropi. Stoga ovo što je učinjeno predstavalja ponos ne samo Novog Grada, već i šire", ocijenio je Nović.

Otvaranju Gradske vijećnice prethodila je akademija povodom ove svečanosti, koja je održana u kino-sali u Novom Gradu, a kojoj su prisustvovali i brojni ministri u Vladi RS, njihovi pomoćnici, kao i diplomate i mnoge druge ličnosti iz javnog, kulturnog i vjerskog života.

Rajilićeva je na akademiji naglasila da stanovnici Novog Grada izražavaju veliku zahvalnost svima koji nisu dozvolili da Gradska vijećnica nastavi da propada. Ona kaže da Vijećnica sada ponovo sija starim sjajem.

Ona je predstavnicima Ministarstva prosvjete i kulture RS, Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS, te ministru Noviću uručila povelje zahvalnosti.

Zbog doprinosa u obnovi Vijećnice, ključevi Novog Grada, te umjetničke slike, uručeni su u petak Cvijanovićevoj i Sorensenu, a godinu dana ranije ključ ovog grada dobio je i Nović.

Gosti Novog Grada u petak su prošetali kroz grad, te su se upoznali sa njegovim znamenitostima.

U sklopu otvaranja Gradske vijećnice u Novom Gradu, pored ostalih prigodnih aktivnosti, u četvrtak je održana manifestacija "Djeca crtaju svom gradu", kada su mališani ovu zgradu prenijeli na papir, a najbolji radovi su nagrađeni.

Hronologija

1888. sagrađena Vijećnica

1969. oštećena u zemljotresu

1981. ponovo pretrpjela oštećenja usljed potresa

1985. registrovana kao spomenik kulture

1995. oštećena u ratnim dejstvima

2006. postaje nacionalni spomenik BiH

2007. izrađen projektni zadatak za sanaciju

2008. izrađen Projekat rehabilitacije i konstruktivne sanacije

2009. data saglasnost za projekat, opština dobila odobrenje za radove

2010. zbog Vijećnice je Novi Grad posjetila delegacija Evropske komisije

2012. počeli radovi na sanaciji ovog objekta

Značaj

•        Vijećnica predstavlja najreprezentativniji objekat u Novom Gradu.

•        Najveću vrijednost Vijećnice čini fasadna dekoracija koja je rezultat istoricističkog eklektičkog pristupa.

•        Zdanje se zbog svoje izuzetno bogate dekorativnosti ubraja u red najskladnijih objekata na cijelom prostoru BiH.

•        Ovo kulturno dobro predstavlja umjetničko ostvarenje koje je od velikog nacionalnog značaja za kulturni, umjetnički i naučni razvoj.

•        Vijećnica će da pospiješi razvoj turizma u Novom Gradu, koji se nalazi na granici sa Hrvatskom, a uskoro i Evropskom unijom.

Novac za vrtić

Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS, donirala je juče novac za saniranje i rekonstrukciju prostorija dječijeg vrtića "Pčelica Maja" u Novom Gradu u kojima borave djeca najmlađeg uzrasta, jaslička grupa.

Radislav Jovičić, ministar unutrašnjih poslova RS, rekao je nakon posjete Policijskoj stanici Novi Grad da je bezbjednosna situacija u toj opštini zadovoljavajuća.

Ministar je razgovarao i sa predsjednikom opštinskog Foruma za bezbjednost Mirkom Lukićem, sa kojim su dogovorene aktivnosti za budući period.

(Srna)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije