Društvo

Novi način liječenja štitaste žlijezde na UKC RS

Novi način liječenja štitaste žlijezde na UKC RS
Foto: N.N. | Novi način liječenja štitaste žlijezde na UKC RS

BANJALUKA - Dvodnevni simpozijum o štitastoj žlijezdi pod nazivom "Novine u tireologiji" počeo je u petak na Akademiji nauke i umjetnosti RS.

Simpozijum organizuje Udruženje endokrinologa i dijabetologa RS u saradnji s Odborom za hronične i nezarazne bolesti Odjeljenja medicinskih nauka ANURS i Univerzitetskim kliničkim centrom RS.

Miloš Žarković, predsjednik Srpskog tiroidnog društva, istakao je da je ovo pravi trenutak za organizovanje ovakvog simpozijuma jer se trenutno odvija velika revolucija u liječenju ove bolesti.

"Dugo nismo imali nikakve nove načine u liječenju ove bolesti, a sada su se pojavili razni načini u liječenju morfoloških promjena, odnosno strukturnih pojava, čvora, gušavosti, karcinoma", rekao je Žarković. Prema njegovim riječima, prije je jedini način za uklanjanje neke promjene sa ove žlijezde bila operacija, dok je sada situacija dosta drugačija.

"Sada imamo metode termoablacije gdje jednim ubodom vi možete da izliječite neki čvor ili čak i karcinom", rekao je Žarković.

Snježana Popović Pejičić, predsjednica Udruženja endokrinologa i dijabetologa RS, istakla je da je ovo vrlo značajan međunarodni simpozijum.

"Problem štitaste žlijezde je na ovom simpozijumu sagledan sa svih aspekata, te ćemo moći da razmijenimo mišljenja i dođemo do novih saznanja u korist naših pacijenata", kazala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije