Društvo

Novi porast vodostaja na području Republike Srpske

Novi porast vodostaja na području Republike Srpske
Foto: voders.org | "Vode Srpske": Novi porast vodostaja na području Republike Srpske

BIJELJINA - Padavine koje su pale juče i danas dovele su do novog porasta vodostaja na većini vodotoka na području Republike Srpske, saopšteno je iz "Vode Srpske".

"Prema posljednjim rezultatima raspoloživih prognoznih modela očekuje se porast vodostaja na svim glavnim vodotocima u oblasnom riječnom slivu Save na području Republike Srpske - Sava, Una, Sana, Vrbas, Bosna, Drina", navodi se u saopštenju.

Dodaju da su vodostaji rijeke Save već relativno visoki usljed padavina iz prethodnog perioda i na većini mjernih stanica su u zoni pripremnog stanja.

"Ipak, ne očekuje se da će vodostaj rijeke Save na području Republike Srpske dostići do kote redovne odbrane od poplava. Vodostaji Une i Sane su u porastu ali se takođe ne očekuje da će dostići kotu redovne odbrane od poplava", ističe se u saopštenju.

Iz "Vode Srpske" naglašavaju da se u toku sutrašnjeg dana očekuje postepeno opadanje vodostaja Une i Sane na području Republike Srpske.

"Vodostaj rijeke Vrbas na području Republike Srpske takođe je u porastu a dodatni porast moguć je nizvodno od hidrološke stanice Bočac usljed pojačanog ispuštanja iz HE Bočac. Rijeka Bosna je u porastu, naročito u gornjim i srednjim dijelovima toka. Očekuje se da bi vrh poplavnog talasa mogao da stigne do Doboja i nizvodno od Doboja u toku sutrašnjeg dana, ali bez dostizanja kote redovne odbrane od poplava", navodi se u saopštenju.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije