Društvo

"Novim Zakonom razvijati tržište dobrovoljnog penzijskog osiguranja"

"Novim Zakonom razvijati tržište dobrovoljnog penzijskog osiguranja"
Foto: Arhiva / Ilustracija | "Novim Zakonom razvijati tržište dobrovoljnog penzijskog osiguranja"

BANJALUKA - Cilj novog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dobrovoljnim penzijskim fondovima i penzijskim planovima jeste dalji razvoj tržišta dobrovoljnog penzijskog osiguranja, kao posebnog oblika dugoročne namjenske štednje.

"I to kroz afirmisanje poslodavaca da grupno uključe zaposlene u penzijski plan, što, s jedne strane, treba da omogući dodatne penzije putem sigurne dugoročne štednje u penzijskim fondovima, a s druge podstakne dalji razvoj finansijskog tržišta, a time i privrede u cjelini", rekla je pomoćnik ministra finansija Republike Srpske Snježana Rudić.

Obrazlažući u Narodnoj skupštini ovaj nacrt zakona, Rudićeva je precizirala da su razlozi za njegovo donošenje sadržani u potrebi da se pored postojeće zakonske mogućnosti pojedinačnog učlanjenja zaposlenih lica u dobrovoljni penzijski fond, stvore pravne pretpostavke za njihovo kolektivno uključivanje.

Predloženo rješenje dozvoljeno je samo pod uslovom spremnosti poslodavca da vlastitim sredstvima finansira penzijske doprinose svojih zaposlenih, ne uslovljavajući takve doprinose dodatnim uplatama na teret zaposlenog, navodi se u obrazloženju Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dobrovoljnim penzijskim fondovima i penzijskim planovima.

U slučaju kolektivnog pristupanja penzijskom fondu, princip dobrovoljnosti ostvaruje se kroz pravo nesaglasnog lica da se, na vlastiti zahtjev, isključi iz penzijskog plana.

U tekstu nacrta zakona se navodi da je u cilju podsticanja realizacije predloženih mogućnosti brisano i ograničenje, koje se odnosi na obavezu učlanjivanja najmanje 51 odsto zaposlenih u odgovarajući penzijski fond, kao uslov da bi poslodavac mogao ostvarivati odgovarajuće poreske olakšice.

Konstatuje se da se ovaj akt donosi u skladu sa snažnim opredjeljenjem Vlade Srpske za razvoj ovog oblika dugoročne namjenske štednje za penzijsku dob, što treba da doprinese podizanju svijesti pojedinaca o potrebi i njenom značaju, radi obezbjeđenja dodatne sigurnosti u starosti.

U Narodnoj skupštini data je redovna pauza do 17.00 časova. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije