Društvo

"Novinari i predstavnici institucija moraju da se odnose profesionalno"

"Novinari i predstavnici institucija moraju da se odnose profesionalno"
Foto: N.N. | "Novinari i predstavnici institucija moraju da se odnose profesionalno"
Srna

SARAJEVO - Upravni odbor Udruženja BH novinari oštro je osudio nesvakidašnji incident u kojem je novinar Zorica Kusmuk verbalno, a potom i fizički napala portparola Policijske uprave Bijeljina Aleksandru Marić, te poziva sve novinare i ostale medijske radnike da budu maksimalno profesionalni u komunikaciji sa predstavnicima institucija.

"Dobra saradnja sa institucijama i profesionalan odnos prema njihovim predstavnicima podjednako su važni za kvalitetno obavljanje novinarskog posla kao i ukazivanje na probleme i eventualne neregularnosti u radu pojedinih institucija. Međusobno vrijeđanje, provokacije i fizički obračuni nisu i ne smiju biti način komunikacije između novinara i zaposlenih u institucijama. Bez obzira na svoje lične stavove i uvjerenja, jedni prema drugima u poslu se moraju odnositi maksimalno profesionalno i uzajamno poštujući obaveze i zahtjeve koje im njihove profesije diktiraju", ističe se u saopštenju.

U tom smislu, konstatuju iz ovog udruženja, odnos novinara sa portparolima institucija posebno je važan jer su portparoli za novinare prva, a najčešće i najvažnija karika u pristupu informacijama koje su im neophodne za njihov rad.

U saopštenju se apleuje na kolege i koleginice iz medija da rade na unapređenju tih odnosa kako bi ponajprije sebi olakšali posao te da poštuju prava onih sa kojima svakodnevno komuniciraju i o kojima izvještavaju, kao i etičke kodekse profesionalnog novinarstva.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske saopšilo je 21. januara da je portparola Policijske uprave Bijeljina Aleksandru Marić verbalno, a potom i fizički napala novinar Zorica Kusmuk.

U saopštenju je iz MUP-a Srpske, uz koje je medijima dostavljen i video-snimak incidenta koji se dogodio ispred zgrade Policijske uprave Bijeljina, navodi se da je Kusmukova napala Marićevu jer joj, kako je tvrdila, nije bila dostavljena najava za redovnu konferenciju za novinare.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije