Društvo

Novinari u BiH rade u neprijateljskom okruženju

Novinari u BiH rade u neprijateljskom okruženju
Foto: Ilustracija | Novinari u BiH rade u neprijateljskom okruženju

BANJALUKA - BiH je prema izvještaju "Reportera bez granica" za ovu godinu, koji istražuje medijske slobode širom svijeta, zauzela 63. mjesto od ukupno 180 država te iako se našla na istom mjestu kao lani, ona je zapravo nazadovala za jedno mjesto zbog većeg broja uključenih država.

U izvještaju se ističe da je BiH obavijena polarizovanom političkom klimom, koja je označena verbalnim napadima i nacionalističkom retorikom, te navedene činjenice loše utiču na slobodu medija, jer je za novinare stvoreno neprijateljsko okruženje.

"Uredničke politike koje odražavaju etničke podjele i govor mržnje su sve očiglednije. Novinari su napadani zbog svog etničkog porijekla, kao i zbog toga šta pišu. Tužbe za klevetu političara često služe za zastrašivanje novinara i odvraćanje od obavaljanja posla", navodi se u izvještaju za BiH.

U izvještaju se takođe kaže da je koncentracija vlasništva nad medijima izvor zabrinutosti, posebno što vlasništvo nije transparetno, te da su uslovi zapošljavanja novinara neizvjesni, zaposleni su po kratkim ugovorima i malo su plaćeni.

Od zemalja u regionu najbolje je plasirana Slovenija, koja se nalazi na 34. mjestu, Hrvatska je na 64, Srbija na 90., Sjeverna Makedonija na 95, a Crna Gora tek na 104. mjestu. Prva tri mjesta zauzimaju Norveška, Švedska i Finska, a najgore je plasiran Turkmenistan.

Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka, kaže da je ova situacija koja je ocijenjena u izvještaju možda čak i teža.

"Imali smo napada, vrijeđanja novinara, ograničavanja, sve manje je transparentnosti vlasti po pitanju donošenja nekih važnih odluka, te ako se ovako bude razvijalo, umjesto da napredujemo ka EU i njenim standardima, mi nazadujemo i moramo uraditi mnoge stvari kako bismo popravili to stanje", rekao je Vukelić.

On kaže da bi na prvom mjestu trebalo poboljšati Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, utvrditi kazne za odgovorna lica u pravnim licima i povećati kazne te skratiti rokove za dostavljanje informacija.

"Treba da donesemo novi zakon o medijima uz saglasnost i konsultacije s medijskom zajednicom te da uspostavimo insitituciju ombudsmana ili zaštitnika za medije i novinare. Napad na novinara treba tretirati kao napad na službeno lice te je još mnogo toga što bi trebalo da uradimo kako bismo išli naprijed", kaže Vukelić.

Vladimir Šušak, novinar BHT-a, rekao je da je ova ocjena za BiH sasvim objektivna kada je riječ o statusu novinarstva u BiH i njegovom položaju u svijetu te da je stvarna slika možda i gora nego što je navedeno.

"Svi mi koji se bavimo novinarstvom u ovoj zemlji svjesni smo s kakvim se preprekama suočavamo, s kakvim pritiscima i napadima, ali i pod kakvim uslovima radimo i za koje plate, te koliko se poštuju naša prava", rekao je Šušak.

On ističe da bi u smislu omogućavanja profesionalnog izvještavanja trebalo eliminisati pritiske na novinare i pokušati spriječiti sve one koji imaju namjeru vršiti pritisak, a što je najbitnije - spriječiti fizičke napade na novinare.

"Novinare treba obezbijediti i materijalno, kako bi mogli da prežive od onoga što rade, da dospiju do onog statusa u društvu koji su nekada imali", rekao je Šušak.

Iako je BiH bar po ovom pitanju bolje u izvještaju rangirana nego komšiluk, Šušak smatra da je generalno situacija slična u čitavom regionu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije